Додик са званичником немачке државе Хесен: Задовољан сам што је министар Пенц дошао и да слуша

„ОЧЕКУЈЕМ УБРЗАВАЊЕ ЕВРОИНТЕГРАЦИЈА, А СТАВ СРПСКЕ ПРЕМА ШМИТУ И КРШЕЊУ ДЕЈТОНА - ЗНА СЕ“

* Милорад ДОДИК: Верујем да ће се БиХ брже кретати ка ЕУ него до сада. Важно је да нам Брисел омогући спроводљив оквир, да то не буде листа жеља које се тешко спроводи. У БиХ се нека питања не могу решити деценијама

* „Веома ми се свидело мишљење министра Пенца да треба да се међусобно слушамо и доносимо заједничке ставове. До сада су са Запада долазили политичари који су само желели да намећу решења. Ово је за мене био освежавајући разговор и надам се да ћемо овако наставити

* ПЕНЦ: Мислим да се регион налази у историјском тренутку и сада сви треба да ухватимо тај ритам. Сви морају да се приближе Европској унији. За добробит региона, али и Европске уније. Људи су овде оријентисани ка Европској унији, али нико због рога не сме да изгуби свој идентитет

_______________________________________________________

          РЕПУБЛИКА Српске очекује да ће у наредним месецима доћи до убрзања евроинтеграција, рекао је председник Републике Српске Милорада Додик након састанка са Манфредом Пенцом, министром савезне државе Хесен за европске послове и савезне послове Немачке.

          Истакао је да је веома задовољан чињеницом да је министар Пенц у посети Српској.

          - Разменили смо мишљења о ситуацији у БиХ и ЕУ - рекао је Додик.

          Навео је да јако важно то што је на састанку са Пенцом истакао опредељење Српске да се креће према евроинтеграцијама.

          - Да, желимо да искористимо овај тренутак који је везан за преговарачки статус - изјавио је Додик на конференцији за новинаре.

          Нагласио је да верује да ће се БиХ брже кретати ка ЕУ него до сада.

          - Мислимо да је важно да нам Брисел омогући проводљив оквир, да то не буде листа жеља које се тешко проводи. У БиХ се нека питања не могу решити деценијама - рекао је Додик.

          Навео је да постоји разумевање за европски пут Српске.

          - Очекујемо да ће након поновног именовања Урсуле фон дер Лајен бити убразан европски пут - поновио је Додик.

          Казао је да је са Пенцом разговарао о односима Српске, Немачке и целог региона.

          - Важно је рећи да су овде стабилност и мир. И сарађујемо са привредном структуром саме Немачке, посебно са покрајином из које долази министар Пенц - изјавио је Додик.

          Рекао је и да су ставови Српске о високом представнику и кршењу Дејтонског споразума познати.

          - Веома ми се свидело мишљење минситра, који сматра да ми треба да се међусобно слушамо и доносимо заједничке ставове. До сада су са Запада долазили политичари који су само желели да намећу решења. Ово је за мене био освежавајући разговор и надам се да ћемо овако наставити - рекао је Додик.

          Министар Пенц је рекао је да је имао отворен разговор са председником Српске.

          - Јако је важно да слушам све што се каже. Мислим да се регион налази у историјском тренутку и сада сви треба да ухватимо тај ритам - навео је Пенц на конференцији за новинаре након састанка.

          Каже да сада сви морају да се приближе Европској унији.

          - За добробит региона, али и Европске уније. Дакле, без сумње људи су овде оријентисани ка Европској унији. Али нико због рога не сме да изгуби свој идентитет - навео је  Пенц.

           Истакао је да је чврсто убеђен да земље региона треба да уђу у Европску унију.


 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари