Ђилас: Држава треба да фриленсерима опрости оно што је било пре пет година

„ТРЕБА УТВРДИТИ И МИНИМАЛНИ МЕСЕЧНИ ИЗНОС КОЈИ НЕЋЕ БИТИ УОПШТЕ ОПОРЕЗОВАН“

* "У овој земљи постоје људи који дугују стотине милиона евра, 125 милиона евра су ненаплаћена дуговања, само 50 највећих дужника. Они нормално функционишу, граде куће по Дедињу од неколико милиона евра, возе аутомобиле по Копаонику, који коштају милион евра и немају никаквих проблема

* „Неопходно је да представници државе седну са тим људима, да се договоре о њиховом статусу, о њиховом пореском статусу, о минималном месечном износу који неће бити опорезован уопште, и о томе како да преко тога онај износ и онај порез за који се договоре плате на најлакши могући начин  

__________________________________________________

       ПРЕДСЕДНИК Странке слободе и правде (ССП) Драган Ђилас изјавио је данас да "држава опет дели људе, овога пута на теми пореза".

       Рекао је да док се једнима омогућава да годинама не плате милионе евра пореза, тако што им се опрашта или репрограмира дуг, од "фриленсера" држава тражи да плате порез за пет година уназад.

       Ђилас је у писаној изјави навео да је међу "фриленсерима" у Србији који преко интернета раде за фирме у свету, 50 одсто људи из ИТ сектора, али много је и других "који нешто раде, дају часове, сналазе се да преживе".

       "Неопходно је да представници државе седну с тим људима, да се договоре о њиховом статусу, о њиховом пореском статусу, о минималном месечном износу који неће бити опорезован уопште, и о томе како да преко тога онај износ и онај порез за који се договоре плате на најлакши могући начин", навео је Ђилас.

       По његовим речима, држава треба да "опрости оно што је било пре пет година, јер ни Пореска управа очигледно свој посао није радила како треба".

       "У овој земљи постоје људи који дугују стотине милиона евра, 125 милиона евра су ненаплаћена дуговања, само 50 највећих дужника. Они нормално функционишу, граде куће по Дедињу од неколико милиона евра, возе аутомобиле по Копаонику, који коштају милион евра и немају никаквих проблема", рекао је Ђилас.

       Он је додао да се, с друге стране, од некога ко је држао часове математике и зарађивао 300 евра месечно, и за пет година зарадио 18.000 евра, тражи да плати 9.000 евра пореза и камате 14.500 евра.

 

       "То је наравно немогуће. Зато уместо што малтретирате људе, седите са њима – договорите се, направите систем који ће почети од сутра да важи, који ће бити поштен и правичан и омогућити им да преживе. Не заборавите, ово је време короне, економија ће бити у све тежој ситуацији. Чувајте људе, омогућите им да заиста нешто зараде и да могу да остану у овој земљи и да у њој живе", казао је Ђилас.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари