Табаковић: И НБС учествује у припремама за приватизацију Комерцијалне банке

ЕВРОПСКА БАНКА ЗА ОБНОВУ И РАЗВОЈ ВЕЋ ДРЖИ 24,43, А СВЕТСКА БАНКА – 10 ОДСТО КБ

 

        

         У ТОКУ су припреме за приватизацију Комерцијалне банке и у њима учествује и Народна банка Србије, изјавила је гувернерка НБС Јоргованка Табаковић.          

         Будући сувласник, акционар у Комерцијалној банци, може бити само неко ко је пожељан инвеститор, у смислу финансијске снаге, искуства у управљању финансијским институцијама и дугорочне опредељености да допринесе већ стеченој јакој позицији финансијског система у Србији – нагласила је Табаковић.

         Држава у Комерцијалној банци има удео од 41,7 одсто, а знатне пакете власништва држе Европска банка за обнову и развој са 24,43 одсто и ИФЦ са 10 одсто акција.

         Процес приватизације је раније најављиван из врха власти како држава не би морала поменуте стране акционаре да исплати са 252 милиона евра, колико је договорено још пре 11 година, када је ЕБРД докапитализовао Комерцијалну банку са 70 милиона евра.

         Затим су у власништво ове велике, засад претежно домаће банке, ушли и ИФЦ, као део Светске банке, са 40 милиона евра, немачки ДЕГ фонд са 20 милиона евра и шведски Сведфонд са 10 милиона евра. ЕБРД је банку докапитализовао са још 50 милиона евра, а приватизација је одложена због наступања светске економске кризе.

         Танјуг

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари