Bloomberg: Чаробна моћ америчких санкција ускоро може престати

ОД ШТЕТЕ КОЈУ ЈЕ ЗАПАД ИМАО ОД АНТИРУСКИХ САНКЦИЈА - 40 ОДСТО ОТПАДА НА НЕМАЧКУ, А НА САД 0,6

  • Америчка агенција прогнозира да ће се у наредна два месеца одиграти „озбиљне битке“ које ће „закачити“ и гасовод Северни ток-2 и међународни платни систем SWIFT чије је седиште у Бриселу, али зависи од САД

        СНАГА америчких санкција, чији број се у последње време значајно повећао, може испарити, оценио је Bloomberg.

        Америчка агенција заправо преноси упозорење старијег научног сарадника Фондације Карнеги Џарета Блана који је у време власти Барака Обаме имао висок положај у Стејт департману. А Блан се није либио да каже:

        „Садашња администрација је пијана од моћи санкција. У Белој кући не схватају да је тај инструмент ломљив и да може имати само ограничено дејство“.

        Bloomberg наводи да је финансијски систем САД извор утицаја земље у свету јер је долар светска валута, а Вол Стрит кључни финансијски центар. Блан, међутим, упозорава сународнике да тај статус није унапред осигуран и вечит.

        Експерти са којима је Bloomberg разговарао указали су да су САД испрва санкције примењивале против земаља осумњичених за тероризам, да су их пре неку године почеле да користе као оружје своје спољне политике, а да су у последње време то „копље“ окренуле против главних супарника - Русије и Кине.

Џарет Блан

        Последњи потез је био подвргавање санкцијама руског произвођача алуминијума „Русал“ због наводног мешања Кремља у председничке изборе 2016-те на којима је победио Доналд Трамп.

        Вашингтон поново користи економске санкције и против Ирана, а последице трпе и друге земље.

        Bloomberg наглашава да САД главни контраудари не чекају из земаља које „буше санкцијама“ него из Европске уније и Кине.

        У Бриселу и Пекингу ће одлучити хоће ли поштовати америчке санкције или ће их игнорисати. Али, чак и независно од тога - Пекинг ће - ма шта Трамп предузимао - ојачати свој утицај у Ирану.

        Bloomberg сматра да је теже проценити како ће се поставити ЕУ која је на антируским санкцијама већ изгубила 44 милијарде долара (од укупних западних губитака у Русији - на Немачку отпада 40 одсто, а на САД 0,6 одсто).

        Америчка агенција прогнозира да ће се у наредна два месеца одиграти „озбиљне битке“ које ће „закачити“ и гасовод Северни ток-2 и међународни платни систем SWIFT (The Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) чије је седиште у Бриселу, али зависи од САД.

        Европска комисија је крајем минуле недеље већ предузела мере којима се анулира дејство америчких санкција на територији ЕУ.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари