Војни аташе Пекинга у Москви: Русија и Кина треба да заједно парирају Сједињеним Државама

МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ КИНЕ ПОЗВАЛО САД ДА ОДУСТАНУ ОД „ХЛАДНОРАТОВСКОГ РЕЗОНОВАЊА”  

  • Куј ЈАНВЕЈ: „У новој стратегији Пентагона, Русија и Кина се третирају као претња Сједињеним Државама. Вашингтон не крије да су у европском делу света оријентише на обуздавање Русије, а у азијском – Кине. Зато морамо заједно парирати глобалним претњама, као и изазовима са стране САД и њихових савезника”

          ПЕКИНГ и Москва треба да се заједно супротстављају притисцима Вашингтона – изјавио је кинески војни аташе у Русији Куј Јанвеј.

          Он је по чину генерал-мајор, а ово је изговорио за време сусрета са руским сенатором Виктором Бондаревом, председником комитета горњег дома руског парламента за одбрану и безбедност.

          Бондарев је генерал-пуковник и донедавно је командовао Ваздушно-космичким снагама Русије. Утолико је значајније што је кинески војни аташе баш њему додатно рекао:

          „У новој стратегији Пентагона, Русија и Кина се третирају као претња Сједињеним Државама. Вашингтон не крије да су у европском делу света оријентише на обуздавање Русије, а у азијском – Кине. Зато морамо заједно парирати глобалним претњама, као и изазовима са стране САД и њихових савезника. То је неопходно да бисмо осигурали безбедност не само у својим регионима, него и у целом свету”.

          Пентагон је у минули петак објавио основе нове америчке Националне одбрамбене стратегије у којој се за приоритет проглашава „супарништво са Русијом и Кином”.

          Војни врх САД је притом Москву и Пекинг означио као претњу безбедности и просперитету САД.

          Министарство одбране Кине оценило је да тај документ обилује „лажим и апсурдним проценама” и позвало САД да одустану од „хладноратоског резоновања”.     

          Шеф руске дипломатије, Сергеј Лавров, изразио је жаљење што САД покушавају да сачувају своје лидерство преко „конфронтационих концепција”.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари