Reuters: Трамп ће Русију и Кину означити као земље које ревидирају глобални статус кво

ПРЕДСЕДНИК САД ЋЕ ИХ У СТРАТЕГИЈИ БЕЗБЕДНОСТИ НАЗВАТИ „РЕВИЗИОНИСТИЧКИМ СИЛАМА“

        АМЕРИЧКИ председник САД Доналд Трамп навешће данас у говору у којем ће изложити стратегију националне безбедности да су Кина и Русија ревизионистичке силе и конкуренти који настоје да оспоре моћ САД и подрију америчку безбедност и просперитет, јавља Reuters.

        „Русија и Кина су одлучне да економије учине мање слободним и мање праведним, да им војске јачају, као и да контролишу информације и податке како би вршиле репресију над њиховим друштвима и шириле утицај”, преноси агенција одломке из стратегије коју је објавила Бела кућа.

        У стратегији, која је производ вишемесечних разматрања која су имали председник САД и његови главни саветници, не помињу се климатске промене као претња по америчку националну безбедност који је 2016. изложио тадашњи шеф Беле куће Барак Обама.

        Агенција наводи да издвајање Кине и Русије као „ревизионистичких сила” у документу одражава опрез Трампове администрације према овим земљама упркос покушајима самог Трампа да изгради снажне односе са кинеским председником Сијем Ђинпингом и руским председником Владимиром Путином.

        Reuters наводи да је виши званичник америчке администрације, који је брифовао новинаре о стратегији, казао да „Русија и Кина покушавају да ревидирају глобални статус кво - Русија тиме што је у Европи извела војне упаде у Украјину и Грузију, а Кина агресијом у Јужном кинеском мору”.

        Наводи се да ће се Трамп у стратегији заложити за заштиту инфраструктуре САД која је критичне важности од сајбер напада хакера и обећати да ће „кренути на злонамерне сајбер чиниоце”.

        Reuters подсећа да су Кина и Русија често оптуживане за сајбер нападе на америчке циљеве, што су ове земље негирале.

        Танјуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари