Вучић поставио Небојшу Стефановића за шефа Бироа за координацију служби безбедности

СА РУФОМ РАЗГОВАРАО О НОВОМ АРАНЖМАНУ СА ММФ КОЈИ НЕ БИ УКЉУЧИВАО ПОЗАЈМИЦУ

Небојша Стефановић

  • „Поставио“ зато што га је именовао за секретара Савета за националну безбедност, а шеф Бироа је постао аутоматски
  • Након разговора Александра Вучића са шефом мисије ММФ, Џејмсом Руфом, објављено да су власти Србије и представници ММФ-а договорили кључне параметре буџета за 2018. годину. Са прогнозом мисије да ће реални раст бруто домаћег производа (БДП) Србије ове године бити два одсто, а 3,5 процената у 2018. години

        ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић именовао је министра унутрашњих послова Небојшу Стефановића за секретара Савета за националну безбедност, који је по функцији и шеф Бироа за координацију рада служби безбедности, саопштено је данас.

        Како се наводи у саопштењу, секретар тог савета се стара и о извршењу закључака Савета и обавља друге послове одређене пословником и другим актима Савета.

        Секретара Савета именује и разрешава председник Србије.

        Председник Србије Александар Вучић данас је, иначе, у разговору са шефом мисије Међународног монетарног фонда (ММФ) Џејмсом Руфом, изразио наду да ће ММФ остати присутан у Србији и по окончању текућег трогодишњег аранжмана.

        На састанку је оцењено, како је саопштено из Вучићевог кабинета, да је Србија направила озбиљан посао током спровођења аранжмана са ММФ-ом, који истиче фебруара идуће године.

        Вучић и Руф су разговарали о стању јавних финансија, реформама јавних предузећа и јавног сектора, оквиру буџета за 2018. годину, као и о условима за склапање новог аранжмана са ММФ-ом, који не би укључивао позајмицу.

        Мисија ММФ-а данас завршава посету Београду поводом осме, завршне ревизије актуелног аранжмана.

Руф и Вучић

        „Наставља се јак економски напредак. Без обзира на привремено успоравање проузроковано сушом, сметњама у производњи електричне енергије, предвиђене економске активности остају снажне, подржане јаким растом извоза, јачањем потрошње и улагањима“, истакли су представници ММФ-а на састанку са Вучићем.

        Оценили су да услови тржишта рада настављају да се побољшавају уз отварање нових радних места у приватном сектору и значајним падом незапослености.

        Прогноза мисије ММФ-а је да ће реални раст бруто домаћег производа (БДП) Србије ове године бити два одсто, а 3,5 процената у 2018. години.

        Мисија ММФ-а је проценила и да се наставља значајан фискални учинак, који је изнад очекиваног, а да се стопа јавног дуга спустила за више од 10 одсто у односу на 2015. годину кад је била на врхунцу.

        Са властима у Србији представници ММФ-а су договорили кључне параметре буџета за 2018. годину.

        „Приоритет је да се очувају тешко стечена фискална достигнућа, уз подршку иницијативама које подстичу раст, као што је увећање јавних инвестиција и смањење пореских оптерећења на плате, за раднике са ниским примањима“, наводи се у саопштењу после састанка Вучића са делегацијом ММФ-а.

        Додаје се да би преостале структурне недостатке у јавном сектору Србије требало решавати тако што ће се у потпуности примењивати реформска агенда, а поздрављена је недавна приватизација Галенике, као и побољшања на листама за оцену квалитета пословног окружења, што ће, како је истакнуто, неминовно довести до раста приватног сектора.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари