UEFA лимитира буџете за плате фудбалера?

ФУДБАЛ БИ УВОЂЕЊЕМ „СЕЛЕРИ КЕПА“ ПОЧЕО ДА ЛИЧИ НА NBA У КОМЕ ОВА ПРАКСА ВЕЋ ПОСТОЈИ

Александар Чеферин

        Још нисмо стигли да усвојимо ни VAR (video assistant referee) као велику промену у фудбалу, а најважнију споредну ствар на свету можда чека нови потрес.

        Први човек UEFA Александар Чеферин до сада није причао о постављању ограничења буџета који клубови могу да дају за плате играчима. Десет месеци од доласка на функцију, позабавио се и тиме.

        Он је у разговору за словеначки магазин Младина рекао да би у Европи требало да се спутају енормне разлике у платежној моћи како би тимови били колико толико равноправни.

        Европска кућа фудбала је до сада примењивала правило финансијског фер плеја које по његовим речима није довољно. Финансијски фер плеј је као правило прихваћен пре седам година, примењује се пет година уназад, а подразумева да клубови могу да троше само новац који зараде.

        Казну због кршења финансијског фер плеја је до сада на својој кожи осетила и Црвена звезда јер је избачена из квалификација за Лигу шампиона. Осим ње, ту су били и Галатасарај, московски Динамо...

        За европске трофеје по правилу конкуришу Барселона, Реал Мадрид, Бајерн Минхен, сада се прикључио Јувентус, а ту је и Атлетико.

       „Морамо бити спремни на то да смањимо разлику и уравнотежимо шансе унутар европских клупских такмичења и друге ствари које утичу на домаћа такмичења“, рекао је Чеферин.

       „Озбиљно ћемо размислити о могућности да ограничимо клупске буџете за плате фудбалера. Ако успемо, то ће по мом мишљењу историјска промена“, додаје Словенац који је на челу UEFA заменио Мишела Платинија. По његовом мишљењу, разлика између највећих клубова и свих осталих се опасно повећава, делом и због тога што се купују звезде само да би се спречио њихов одлазак негде друге.

        Овакви потези често имају маркетиншки интерес јер се привлаче спонзори, повећава се продаја дресова, што не мора нужно бити производ добрих игара на терену.

       „Увођењем селери кепа, клубови ће мало боље размислити о вредности играча пре него што им понуде новац“, објаснио је Чеферин.

        Италијански клубови су се дуго жалили да не могу да исплаћују тако високе плате као што се то ради у Енглеској, а кључна разлика је због скупих права телевизијског преноса утакмица. Осим тога, разликују се и пореске политике земаља.

        Фудбал би увођењем „селери кепа“ почео да личи на NBA у коме ова пракса већ постоји. Свака франшиза има одређену границу коју не би требало да пробија јер се суочава са новчаним пеналима, односно порезом на луксуз.

        Неколико година пошто је Бруклин Нетсе купио Михаил Прохоров ангажовао је и неколико звезда попут Кевина Гарнета и Пола Пирса. Резултати су изостали, Нетси нису били нарочито конкурентни, али су зато морали да плате рекордних 90,57 милиона долара на име пореза. Новац се макар у њиховом случају није показао као пресудан да се направе инстант резултати.

        У европском фудбалу се као сличан пример може навести Манчестер Сити који је доласком шеика Мансура Бин Заједа 2008. године нагло постао конкурентнији због великог прилива новца. Четири године касније Сити је постао шампион, а с краја двадесетог века и почетком овог је таворио између Премијер лиге и Чемпионшипа, а пре двадесетак година је чак био и у трећој енглеској лиги.

        Б92
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари