Американци тврде да је граница људског живота 110-115 година, а Канађани - да не постоји

ЈАН ВИЈГ: КОЛЕГЕ ИЗ КАНАДЕ КОРИСТЕ НЕКОРЕКТНУ МЕТОДОЛОГИЈУ,

НЕ ОДУСТАЈЕМО ОД СВОГ ЗАКЉУЧКА

Зигфрид Хекими

  • Зигфрид ХЕКИМИ, научник са универзитета „Макгил“ у Монтреалу: Веома је тешко претпоставити колико ће људи живети у далекој будућности. До настанка цивилизације, живели су по 20-30 година, а данас живе преко 60 година (у просеку) у већини земаља, а преко 80 - у Јапану и другим развијеним земљама. После 1994. се продужавање човековог живота убрзало. Могуће је да граница не постоји

        КАНАДСКИ научници су дошли до закључка да ће се просечни људски век и даље продужавати. Односно: да човечанство још није дошло до свог „биолошког плафона“.

        Претходно су проучили дужину живота светске популације за протеклих неколико векова и објавили да нису у праву њихове америчке колеге које тврде да је данашњи човек „већ стигао до зида“.

        Зигфрид Хекими, научник са универзитета „Макгил“ у Монтреалу, у чланку у часопису Nature, објаснио је:

        „Веома је тешко претпоставити колико ће људи живети у далекој будућности. Нејасно је да ли крајња граница постоји. Пре три века су многи људи, по данашњим мерилима, живели веома кратко. Да им је неко говорио да ће њихови потомци живети и по сто година - мислили би да је сишао с ума. До настанка цивилизације, људи су живели по 20-30 година, а данас живе преко 60 година (у просеку) у већини земаља, а преко 80 - у Јапану и другим развијеним земљама“.

Јан Вијг

        У октобру прошле године су амерички научници објавили да је поменути „зид“ - 100-115 година, што је прилично скромно у поређењу са библијским патријарсима који су наводно живели по више векова.

        Хекими и његове колеге су се посебно позабавили статистиком од дужини живота у САД, Британији, Француској и Јапану - почев од 1968. године.

        И, утврдили су да се дужина људског века после 1994-те убрзала и да се не може говорити од достизању „плафона“ или „зида“. Чак су објавили да је могуће да уопште и не постоје!           

        У име америчких аутора, огласио се Јан Вијг, са Њујоршког универзитета, и оптужио Канађане да су користили некоректну методологију и да су у заблуди што верују да се дужина људског века потчињава истим математичким правилима као и „скупови апсолутно случајних величина“.

        Притом је подвукао: не повлачимо своје закључке о крајњој граници човековог живота.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари