Трамп поручио Французима да нема ништа против да Марин Ле Пен изаберу за шефа државе

ОБАМА СЕ ТАКОЂЕ УМЕШАО У ФРАНЦУСКЕ ИЗБОРЕ И ПОДРЖАО ЕУ-ГЛОБАЛИСТУ ЕМАНУЕЛА МАКРОНА

  • У интервјуу америчкој новинској агенцији Ассоциатед Пресс, био је сасвим директан: „Она је најјача. Тачке њеног изборног програма о пограничној контроли и унутрашњој политици у целини супериорне су ономе што о томе говоре остали председнички кандидати. Ко има најтврђу позицију поводом борбе са исламским тероризмом биће успешан на изборима”

         ДОНАЛД Трамп је учинио нешто што и није сасвим неочекивано: прилично директно је сугерисао Французима да слободно гласају за Марин Ле Пен,

         У интервјуу америчкој новинској агенцији Ассоциатед Пресс,  поручио је Французима да лидерку партије Национални фронт сматра „најјачим кандидатом” на њиховим председничким изборима.

         Притом је био сасвим директан: „Она је најјача. Тачке њеног изборног програма о пограничној контроли и унутрашњој политици у целини супериорне су ономе што о томе говоре остали председнички кандидати. Ко има најтврђу позицију поводом борбе са исламским тероризмом биће успешан на изборима”.

         Трамп се на овај начин умешао у француске изборе. Дакле: учинио оно што су у садашњем Паризу, Бриселу и Берлину доживели као ударац испод појаса. Поготово што је оценио да ће јучерашњи терористички напад на полицијске службенике у Паризу ићи наруку Марин Ле Пен.

         Трамп је формално рекао да не подржава Ле Пен, али његов наступ може утицати на исход француских председничких избора, а самим тим и на даљу судбину Европске уније.

         Бивши председник САД Барак Обама се такође умешао у изборе у Француској, шаљући центристичком кандидату Емануелу Макрону своје најбоље жеље у телефонском разговору у четвртак, али му није дао и отворену подршку.

         Макрон је објавио видео-снимак позива, што је веома неуобичајен потез јер се разговори са страним политичарима обично држе даље од погледа јавности.

         Обама је, док је био на власти, охрабривао Велику Британију да не напушта ЕУ, али је она ипак на крају изгласала Brexit.

         Трамп је подржао британску одлуку о изласку из ЕУ, и предвидео је да ће то учинити и друге земље. Ипак, током конференцији за новинаре у четвртак у Белој кући, председник је рекао да верује у јаку Европу.

         „Јака Европа је веома, веома важна за мене као председника Сједињених Држава”, рекао је он.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари