Ишћенко: Украјина ће нешто касније у целини ући у састав Руске Федерације

МНОЖЕ СЕ ПРОЦЕНЕ И СТРАХОВАЊА ДА ЋЕ КИЈЕВ УБРЗО ПОВЕСТИ НОВИ РАТ ПРОТИВ ДОНАБАСА

  • Андреј БАБИЦКИЈ: Украјинска армија је за нови рат спремила – и примакла „линијама раздвајања“ – снаге и ратну технику које бар троструко превазилазе обрамбени потенцијал Доњецке и Луганске Републике. Међутим, Украјини руски Донбас није потребан. Њој су Американци дали задатак да, ако је икако могуће, Русију увуче у рат
  • Ростислав ИШЋЕНКО: У Украјини све мање људи верује да ће њихова држава преживети рат у Донбасу, а све је више оних који страхују да држава неће преживети рат са Донбасом, а да ће се рат на територији Украјине наставити, али не више у Донбасу. Украјинска државност је на ивици физичког нестанка, а крај конфликта се не види чак ни у средњорочној перспективи и може се проширити на целу земљу

          ПОСЛЕДЊИХ дана са свих страна се чују процене и страховања да Украјина само што није започела нови рат против Донбаса.

          Један из тог „хора“ је и познати московски новинар и зналац  стања на донбаским фронтовима Андреј Бабицкиј.

          Он тврди да је украјинска армија за нови рат спремила – и примакла „линијама раздвајања“ – снаге и технику које бар троструко превазилазе одбрамбени потенцијал Доњецке и Луганске Републике.

          Бабицкиј процењује да Кијев – ако се само трупе и ратни ресурси ставе на вагу – може рачунати на успех.

          Међутим, он сматра да Украјини руски Донбас и није потребан, већ да су јој Американци дали задатак да, ако је икако могуће, Русију увуче у рат. Другим речима: да војнички угрози градове Доњецк, Луганск и Горловка толико да Москва мора да их спасава директном војном интервенцијом.

          Бабицки мисли да би Кијев могао да нападне брзо, најкасније крајем маја, јер страхује да би Доналд Трамп могао да отвори свој и други фронт – против Северне Кореје – и да му онда више неће уопште бити до Украјине.

          Бабицкиј закључује: „За ново заоштравање ситуације постоје – кад је Украјина у питању – и војни и политички разлози“.

          Можда најпознатији руски експерт за Украјину - Ростислав Ишћенко који је до кијевског мајдана и државног преврата живео у Кијеву – указује да више ни највећи оптимисти у Украјини не верују да ће она успети да поврати Донбас.

          По његовим информацијама, у Кијеву и широм земље се дебатује једино: хоће ли украјинска армија успети да две републике задржи у њиховим садашњим суженим границама или ће морати да им препусти комплетне територије бивших Доњецке и Луганске области.

          Ишћенко наводи да се украјински песимисти већ прибојавају да би земља могла да остане без три до пет области.

          Овај експерт наглашава: „У Украјини све мање људи верује да ће њихова држава преживети рат у Донбасу, а све је више оних који страхују да држава неће преживети рат са Донбасом, а да ће се рат на територији Украјине наставити, али не више у Донбасу“.

          Ишћенко додаје и закључује:

          „За разлику од украјинске државности која је на ивици физичког нестанка, крај конфликта се не види чак ни у средњорочној перспективи. Напротив, опасност његовог ширења на целу Украјину са даљим разгоревањем – постаје несавладива“.

          По његовој процени, Украјина ће нешто касније у целини ући у састав Руске Федерације.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари