Вучић: Зауставио сам воз за К. Митровицу да бисмо сачували животе људи и избегли сукобе ширих размера

ПРИШТИНА НАВОДНО НА ЈАРИЊЕ ПОСЛАЛА ЈЕДИНИЦУ СА НАЛОГОМ ДА ПОХАПСИ И МАШИНОВОЂУ И ПУТНИКЕ

        * "Ко мисли да је јак и да прети, има моју молбу да то не чини и нека добро разумеју шта сам им поручио... Никоме не претим, већ молим Албанце да не убијају Србе јер Србија то неће дозволити. Ово је моје последње упозорење, моја молба Албанцима да ни не покушају да нападну оружјем Србе на Косову и Метохији, јер Србија то неће дозволити... пошто ћемо морати да заштитимо свој народ“

        ВОЗ који је јутрос кренуо ка Косовској Митровици вратиће се за Београд, пошто је заустављен на станици у Рашкој.

        За редовне путнике постоји аутобус који ће их одвести до Косовске Митровице, речено је новинарима који се налазе у том возу.

        Воз је више од сат стајао у Рашкој, последњој станици пре административне линије са КиМ, пошто су објављени снимци да је уз шине на прузи којом треба да прође постављен експлозив.

        Специјалне контрадиверзионе јединице косовске полиције проверавале су четрдесетак километара пруге од административне линије до Косовске Митровице.

        Председник Владе Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је по његовом налогу воз који је пошао за Косовску Митровицу из Београда заустављен у Рашкој да би се сачували животи људи и спречили сукоби ширих размера.

        Вучић је на конференцији за новинаре рекао да су Албанци и њихове специјалне снаге део пруге покушали да минирају, али како је навео, то „нису били способни да ураде на ваљан начин“.

        Према његовим речима, Албанци су такође послали на административни прелаз Јариње своје јединице да ухапсе машиновођу и путнике воза.

        Вучић је оценио даа је Приштина потезима које је данас предузела, поводом поновног отварања железничке линије Београд-Косовска Митровица, показала да жели да изазове шире сукобе на западном Балкану.

         Вучић је на ванредној прес-конференцији, после седнице Бироа за координацију служби безбедности, упозорио и замолио Албанце на Косову и Метохији да ни не помишљају на оружјем нападају Србе, јер, како је истакао, Србија то неће дозволити.

         Исти став пренео је и шефу европске дипломатије Федерики Могерини, којој је такође рекао да је разочаран реаговањем ЕУ на ову ситуацију, те најавио да ће о данашњим догађајима и понашању Приштине обавестити и Москву, Кину и САД.

         Посебно је нагласио: "Воз је кренуо на пут, а не тенк, а онда су почеле да се догађају невероватне ствари. Вечерас смо сазнали да су Албанци, њихове специјалне снаге део пруге покушале да минирају. Нису били сасвим способни да ураде то на ваљан начин."

         Открио је да је Приштина послала јединице из места Лужане, најлојалније њима, у којима нема ниједног Србина, са дугим цевима, на прелаз Јариње. На Јарињу, како је додао, требало је да ухапсе машиновођу Миленка Стефановића и путнике воза, и тиме - не, као што смо мислили, да остваре неку политичку победу - већ да доведу до сукоба већих размера.

         Како је указао, Срби, када су видели шта Албанци чине, окупили су се и окружили албанске јединице. Премијер Србије је прецизирао да се ради о Србима који живе на подручју општине Лепосавић, где живе готово само Срби.

         На то су, како је српски премијер истакао, Албанци послали, мимо одобрења НАТО, 17 блиндираних, оклопних возила типа "Кобра", са специјалним јединицама РОСУ, на север Косова и Метохије са жељом да изазову сукоб, да почне сукоб ширих размера на територији западног Балкана.

         "Моја је одлука била у том тренутку, и њоме се поносим, и не мора нико други да буде крив за то, да зауставим воз у Рашкој, да сачувам животе наших људи, избегнем сукобе и покажемо да желимо мир", поручио је премијер.

         Додао је: "Упознаћемо руководство Руске Федерације, као и руководство Кине, а вечерас или сутра разговараћу и са потпредседником САД Џозефом Бајденом да га упознам са ратним играма, које је Приштина припремала, а нисам сигуран да нису имали нечији благослов".

         Указао је на крају да територијом Србије свакодневно пролази по 50 аутобуса и са зеленим орловима и са црним орловима и да никада нису имали проблеме:

          "Ко мисли да је јак и да прети, има моју молбу да то не чини и нека добро разумеју шта сам им поручио... Никоме не претим, већ молим Албанце да не убијају Србе јер Србија то неће дозволити. Ово је моје последње упозорење, моја молба Албанцима да ни не покушају да нападну оружјем Србе на Косову и Метохији, јер Србија то неће дозволити... пошто ћемо морати да заштитимо свој народ“.

        (Бета - Танјуг)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари