Једва половина младих Американаца зарађује више од својих родитеља у истим годинама

КРЕТАЊЕ НИЗБРДО: САДА ЈЕ ТАКВИХ САМО 51 ОДСТО, А 1970. ЈЕ ТАЈ ПРОЦЕНАТ БИО – ЧАК 92 ОДСТО

  • Највећи пад имају приходи мушкараца: пре две године је само 41 одсто 30-годишњих мушкараца зарађивао више од својих очева у својим годинама

          ПОЧЕВ од 70-их година, приходи младих Американаца падају у поређењу са оним што зарађују њихови родитељи и ту тенденију не може да обрне ни економски раст.

          До оваквог закључка су дошли економисти и социолози са Стенфорда, Харварда и Универзитета Калифорније „Беркли“. А намEра им је била да утврде: колико је данас реалан и привлачан „амерчки сан“.

          Ради тога су проанализирали приходе 30-годишњака – од 70-их година прошлог века до данас. И, упоредили су их са приходима њихових родитеља у време када су они имали (у просеку) по 30 година.

          Утврдили су да је 1970. чак 92 одсто 30-годишњих Американаца зарађивало више него њихови родитељи у њиховим (тадашњим) годинама.  А да је 2014-те у тој ситуацији био само 51 одсто тридесетогодишњака.

          Проценат младих који зарађују више од својих родитеља у истом узрасту смањио се од 1970-те до 1992-ге на 58 одсто. Потом се око 2002-ге стабилизовао, да би убрзо опет кренуо наниже...

          Претпоставка америчких истраживача гласи: „Приходи средње класе у САД остали су на истом нивоу и вероватно је деци зато теже да успеју и надмаше родитеље“.

          Међутим, највећи пад имају приходи мушкараца: пре две године је само 41 одсто 30-годишњих мушкараца зарађивао више од својих очева у својим годинама.

          Истраживачи поменутих америчких универзитета закључују и попомињу: само раст прихода од 6 одсто годишње – и то коригованих за ниво инфлације – може постепено довести до некадашњег стања да приходи безмало све деце буду већи од прихода родитеља.

          Проблем је што у целом периоду после Другог светског рата у САД није било таквог раста прихода.

          Зато исти истраживачи упозоравају да ни раст од 3,8 одсто годишње – који обећава Доналд Трамп – неће проценат оних који зарађују више од родитеља подићи са 51 на 62 одсто.

          Проблеме додатно заоштрава изразита тенденција прерасподеле националног богатства у корист богатих.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари