Обама изразио наду да ће Трамп остати привржен НАТО и да ће одустати од економског изолационизма

НАСТОЈАО ДА „ХИПНОТИШЕ”НАСЛЕДНИКА ПРЕД ПОЛАЗАК НА СВОЈУ ПОСЛЕДЊУ ЕВРОПСКУ ТУРНЕЈУ

  • „Американцима ће бити потребно неко време да се навикну на Доналда Трампа, али верујем да он искрено жели да буде успешан председник и да ће нашу земљу водити ка прогресу“
  • Обама је, иначе, избегао да одговори на питање: сматра ли Трампа и даље – као што је тврдио агитујући за Хилари Клинтон – неподесним за функцију шефа државе

         ОДЛАЗЕЋИ амерички председник Барак Обама изјавио је вечерас да Америка мора да настави да буде "светионик наде" док свет пролази кроз период великих турбуленција.

         "Ово је време великих промена у свету, али је Америка увек била стуб снаге и светионик наде људима широм света. Таква мора и да настави да буде", рекао је Обама новинарима уочи поласка у опроштајну посету Европи, где се амерички савезници још привикавају на шокантану изборну победу Доналда Трампа, преноси АFP.

         Обама ће настојати, наводи агенција, да увери европске партнере Вашингтона да је његов наследник Трамп потврдио своју "посвећеност НАТО".

         Обама је рекао да ће савезницима пренети да у Америци није ослабила решеност да се задржи снажан и чврст однос са НАТО.

         Притом је изразио очекивање да ће Трамп променити мишљење о целом низу питања чим преузме власт.

         „Дужност председника САД на свој начин просвећује човека. Трамп ће зато брзо схватити које његове позиције или предрасуде не одговарају стварности и уследиће њихово брзо ’тумбање’. Надам се да ће он искористити неке од својих талената и да ће нам приредити једно од највећих политичких изненађења у историји“.

         За Трампа је рекао да је прагматик, а не идеолог и да му то може бити од користи.

         Упозорио је свог наследника да његов курс на економску изолацију земље – ако не буде промењен – може нанети штету САД.

         Поручио му је и да треба да понешто промени у свом темпераменту, али није прецизирао – шта.

         Још је додао да Трамп треба да води рачуна да вођење изборне кампање и управљање државом нису исто. Притом је ипак изговорио:

         „Американцима ће бити потребно неко време да се на њега навикну, али верујем да он искрено жели да буде успешан председник и да ће нашу земљу водити ка прогресу“.

         Обама је, иначе, избегао да одговори на питање: сматра ли Трампа и даље – као што је тврдио агитујући за Хилари Клинтон – неподесним за функцију шефа државе.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари