Многи у Демократској партији САД желе да пораз Хилари искористе да се ослободе Клинтонових

FINANCIAL TIMES: ТРАЖИ СЕ ЗАМЕНА ЗА КЛИНТОНОВУ, ПОМИЊУ СЕ САНДЕРС, ВОРЕН, БРУКЕР…

  • Суоснивач демократског истраживачког центра соучредитель Third Way Мет БЕНЕТ оценио је да је Демократска партија САД сада „у најгорој форми“ и да личи на „рушевине конструкције која догорева“

          МНОГИ у Демократској партији САД сматрају да је изборни пораз Хилари Клитнон тој америчкој странци добродошао да се реформише и да се ослободи од `клана Клинтонових`.

          Британски утицајни лист The Financial Times навео је да су Клинтонови ушли у Белу кућу пре 25 година и заузели утицајне позиције и у Демократској партији, али се сада њихова владавина  приближила свом крају.

Берни Сандерс

          Лист процењује да је пораз Клинтонове америчким демократама повратио наду да ће обновити партију, окренути је ширим слојевима становнишзтва. И што је најважније:

          „Партија ће се обраћати широком кругу људи у којем више неће бити никога. Како нам је открио један бивши сарадник Била Клинтона, сада је Демократска партија спремна да све почне – од чистог листа“.

Хауард Дин

          FT чак открива да се сада неку амерички политичари-демократе самокритички вајкају и признају да су погрешили што су пристали да унутарстраначки избори за председника САД  терају воду на воденицу Клинтонове. Односно: да сада увиђају да су погрешили и да је требало дозволити „жешће прајмериз“ и преко њих доћи до кандидата који би се „боље уклопио у популистичке тенденције“.

          У Демократској партији признају да није било најпаметније ни то што је Клинтонова за време изборне кампање летела искључиво приватним авионима, возил се луксузним аутомобилима и била непрекидно окружена свитом.

Елизабет Ворен

          Један бивши сарадник штеба Клинтонове рекао је британском листу:

          „Око ње је најактивнија била клика Клинтонових. То су били људи који су у време кампање увелико правили планове у којима себе видели амбасадорима у Паризу или на кључним положајима у Хилариној администрацији“.

          Суоснивач демократског истраживачког центра соучредитель Third Way Мет Бенет оценио је да је Демократска партија САД сада „у најгорој форми“ и да личи на „рушевине конструкције која догорева“.

          У Демократској партији се већ тражи замена за Клинтонову.

Kори Брукер

          FT је објавио да бивши шеф Националног комитета ДП, Хауард Дин, жели да се врати на ту функцију, а да је Берни Сандерс предложио кандидатуру предложио Кита Елисона.

          Неки наде полажу у самог Сандерса, сенатора из Масачусетса Елизабет Ворен, сенатора из Њу Џерсија Кори Брукера и министра за стамбену политику Џулијана Кастра.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари