Ирачка армија и курдски одреди стигли на 10 километара од Мосула

ПОРТПАРОЛ АМЕРИЧКИХ СНАГА У ИРАКУ ПРИЗНАО ДА ИСЛАМСКА ДРЖАВА ЗАСАД ПРУЖА СЛАБ ОТПОР

        ИРАЧКА армија и курдски одреди привремено су зауставили напад на Мосул. Само дан након што је почео.

        Како је са фронта пренео амерички лист The Wall Street Journal, „пауза“ је направљена на молбу „курдске команде“ чије јединице још напредују према тачкама које треба да контролишу.

        Портпарол „америчке коалиције“, Џон Дориан, оценио је да „пауза“ у операцији нема и да су неке ирачке снаге напредовале брже од осталих.

        Дориан је истовремено открио нешто много важније: да ирачке и курдске снаге у напредовању не наилазе на озбиљнији отпор.

        Ово је још један наговештај да „ослобађање Мосула“ може бити инсценација договорена између врхушке Исламске државе и њених америчких твораца и диригената.

        Било како било, ирачка армија и Курди наводно су већ ослободили око 20 насеља око Мосула, укључујући древни асиријски град Нимруд.

        Турска новинска агенција Анадолу објавила је да су јединице владе у Багдаду у међувремену стигле у непосредну близину претежног хришћанског града Хемданија, који се налази само 10 километара од Мосула.

        Турски извештач „са лица места“ јавио је да се води жестока борба и да се над тим градом уздижу облаци дима.

        Мосул напада око 80.000 ирачких војника и Курда, а Исламска држава га наводно брани са 5-6 хиљада „цеви“, максимум - 10.000.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари