Брисел основао Европску агенцију за заштиту граница ЕУ и обале

ПРВО ЋЕ УЗЕТИ ПОД КОНТРОЛУ КОПНЕНУ ГРАНИЦУ ИЗМЕЂУ БУГАРСКЕ И ТУРСКЕ

         БРИСЕЛ је у четвртак дао знак за старт нове Европске агенције за заштиту граница и обале (EBCG) која ће заменити досадашњи Фронтекс.

         За званично "пуштање у рад", изабрана је граница између Бугарске и Турске, главна копнена тачка за улазак миграната на Стари континент.

         Пограничне патроле биће опремљене најсавременијим џиповима, хеликоптерима, камерама... Аналитичари истичу да је реорганизација граничне агенције "резултат очајничких напора Брисела да се нађе заједничка стратегија за заустављање мигрантске кризе без преседана".

         Посебно јаке снаге постављене су на граничном прелазу Капитан - Андрејево између Турске и Бугарске, у којој је "заробљено" 10.000 миграната. А у склопу мера које је предузела Софија, страхујући од све већег таласа миграната, налази се и жичана ограда са Турском која ће достићи дужину од 260 километара.

         Димитрис Аврамопулос, комесар ЕУ за миграције, назвао је овај пројект "прекретницом у историји европског граничног менаџмента".

         EBCG неће имати сопствене снаге за заштиту граница, али ће моћи у најкраћем року да позове 1.500 људи које ће обезбедити земље-чланице.

          Интервенција Агенције неће бити могућа уколико нека земља чланица ЕУ одбије њену помоћ.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари