New York Times: Путин се наслађује улогом великог разоритеља америчких планова

НАВОДНО ОБАМИНА МЕКОЋА ПРЕМА МОСКВИ ИЗАЗИВА БУНТ ФУНКЦИОНЕРА БЕЛЕ КУЋЕ И СТЕЈТ ДЕПАРТМАНА

Барак Обама и Владимир Путин

  • Амерички лист наводи оцене неких неименованих америчких обавештајаца да је Путин целу годину дана вукао за нос државног секретара Џона Керија помоћу преговора о прекиду ватре и смене власти у Сирији, а за то време учвршћивао позиције Башара Асада

       УТИЦАЈНИ амерички дневни лист New York Times оценио је да руски лидер Владимир Путин наступа као „велики разоритељ америчких планова по целом свету“ и да се - наслађује том својом „новом улогом“.

       New York Times наводи да је Путинова Русија само последњих недеља „одрадила“: појачавање авио-удара у Сирији, сајбер-нападе (највероватније са циљем да Москва утиче на америчке председничке изборе) и одбацивање америчких тврдњи о умешаности у обарање малезијског авиона над истоком Украјине. А све су то - сматра њујоршки лист - „одблесци неких најнепријатнијих момената хладног рата“.

       New York Times наводи да се „епоха посредних ратова завршила 1991-ве са распадом Совјетског Савеза“, али да Путин - упркос томе - наводно ужива у „својој новој улози разоритеља америчких планова по целом свету“. А притом председника Русије ни један од текућих конфликата (са Американцима) не кошта превише.

       Исти лист - у овом контексту - указује да је за Русију, са њеним економским могућностима, оптимално коришћење могућности у сајбер-простору. Прво, то је јефтино, а друго - тешко је открити „агресора“. Осим тога, то је идеална варијанта за прављење велике збрке и забуне, што - наглашава амерички лист - „сасвим може бити и коначни циљ господина Путина“.

       New York Times наводи оцене неких неименованих америчких обавештајаца да је Путин целу годину дана вукао за нос државног секретара Џона Керија помоћу преговора о прекиду ватре и смене власти у Сирији, а за то време учвршћивао позиције Башара Асада. 

        Лист тврди да Барак Обама избегава да Москву оптужи за сајбер-нападе на сервере Демократске партије САД, а и да генерално заоштрава односе са Путином, јер страхује да би „чеони напад на Путина“ довео до још већег подизања напетости. А то је наводно изазвало „бунт“ неких функционера Беле куће и Стејт департмана.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари