Ципрас: Ако се нешто не промени – предстоји ново велико иступање земаља из ЕУ

ОЧЕКИВАНО: НАЈВЕЋИ КРИТИЧАРИ САМИТА У БРАТИСЛАВИ – ПРЕМИЈЕРИ ИТАЛИЈЕ, ГРЧКЕ И МАЂАРСКЕ

  • Матео РЕНЦИ: "Самит није био губљење времена, али да би се данашњи документ о мигрантима описао као корак напред -потребна је машта… Као што неке земље морају да поштују правила дефицита, на исти начин морају да се поштују и друга правила, попут оних о суфициту. А има неких земаља које то не поштују, а главна међу њима је Немачка"
  • Алексис ЦИПРАС: Верујем да су лидери 27 земаља схватили да се налазимо у великој кризи. Мислим да је то заједничка процена. Грађане не инспирише данашња Европа. Она мора наћи свој нови сан да би могла надахнути своје грађане
  • Виктор ОРБАН: У Братислави није промењена саморазорна и наивна имиграциона политика Уније. Све док Немачка не ограничи пријем избеглица, према масама миграната ће и даље дејствовати ефекат усисавања. На том плану се нешто мора променити

         ИТАЛИЈАНСКИ премијер Матео Ренци није желео вечерас да присуствује заједничкој конференцији за новинаре са немачком канцеларком Ангелом Меркел и француским председником Франсоом Оландом после самита ЕУ у Братислави јер, како је рекао, не дели њихове закључке.

         Ренци је рекао да на самиту није било помака када је реч о мигрантској кризи те да "није задовољан закључцима о питањима економског раста и имиграције због чега не може да учествује на конференцији за новинаре уз Оланда и Меркелову, преноси АНСА.

         "Самит није био губљење времена, али да би се данашњи документ о мигрантима описао као корак напред потребна је машта", нагласио је Ренци.

         Према његовим речима, постигнут је минималан напредак, али ЕУ је још увек далеко од решавања проблема после Брегзита.

         Решења мигрантске кризе која су утврђена на самиту на Малти почетком године "остала су мртво слово на папиру", рекао је Ренци.

         Он је рекао да Италија чини свој део када је реч о мигрантској кризи и да је "спремна да настави сама ако треба".

         Политика штедње ЕУ очигледно није дала резултате, рекао је Ренци и истакао потребу за новим приступом у настојању да се повећа економски раст Уније.

         Он је критиковао и немачку економску политику рекавши да као што неке земље морају да поштују правила дефицита, на исти начин морају да се поштују и друга правила, попут оних о суфициту.

         "А има неких земаља која то не поштују, а главна међу њима је Немачка", рекао је Ренци.

         Критички је после самита наступио и грчки премијер Алексис Ципрас који је оценио са се ЕУ налази у дубокој кризи.

         Чак је упозорио: ако се нешто се промени – предстоји нови велики излазак земаља из Европске уније.

         Он је за грчку телевизију ЕРТ рекао: „Верујем да су лидери 27 земаља схватили да се налазимо у великој кризи. Мислим да је то заједничка процена. Грађане не инспирише данашња Европа. Она мора наћи свој нови сан да би могла надахнути своје грађане“.

         Неке његове замерке и сугестије сличне су Ренцијевим: „Мора постојати буџетска дисциплина, али не само она. Развојни инструменти мора ју бити конкретни и да не воде неравноправности. Треба да дају приоритет земљама које су пострадале од кризе“.
Очекивани критичар самита је и мађарски премијер Виктор Орбан.

         Он је прво упозорио да у Братислави није промењена имиграциона политика Уније коју је он назвао „саморазорном и наивном“.

         Орбан је поручио осталима у ЕУ: „Све док Немачка не ограничи пријем избеглица, према масама миграната ће и даље дејствовати ефекат усисавања. На том плану се нешто мора променити!“

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари