Ако Клинтонова одустане због болести - председнички кандидат постаће Бајден

ВЕЋЕ ПРАВО НА СТРАНАЧКУ НОМИНАЦИЈУ ИМА, МЕЂУТИМ, СЕНАТОР БЕРНИ САНДЕРС

Хилари Клинтон и Џозеф Бајден

  • Шансе Џозефа Бајдена су веће од Сандерсових. Јер, према статуту Демократске партије - одлуку о томе ко ће заменити болесну Клинтонову донеће већином гласова чланови њеног Националног комитета. А то тело је за време унутарпартијских прајмериз радило против Сандерса

       АМЕРИЧКА Демократска партија ступила је на „неистражени политички терен са болешћу свог председничког кандидата Хилари Клинтон“ - оценио је The Telegraph.

       Британски лист наглашава да демократе - после падања Клинтонове у несвест на церемонији одавања поште жртвама 11-ог септембра - више не могу да указују на „теорије завере“. Јер, одсад ће морати да одговарају на неугодна питања.

       Главна су: зашто су болест своје кандидаткиње крили и шта радити ако Клинтонова не буде у стању да изађе на изборе?

       Новинар The Telegraph Дејвид Шустер указује да демократе могу у ванредној партијској процедури одредити ко ће заменити Клинтонову. Међутим, то ће бити могуће једино уколико она сама повуче своју кандидатуру.

       Клинтонова такву намеру засад не показује. После падања у несвест пожурила је да се појави пред новинарима и да - уз широк осмех - изјави да се одлично осећа.

  
 

       The Telegraph прогнозира - позивајући се на оно што је Шустер сазнао у врху Демократске партије - да би њен нови председнички кандидат могао да Берни Сандерс, сенатор из Вермонта којег је једва победила у борби за партијску номинацију.

       Али, ако Клинтонова одустане - Доналду Трампу би 8. новембра могао изаћи и актуелни потпредседник САД Џозеф Бајден.

       Његове шансе су вероватно веће од Сандерсових. Јер, према статуту Демократске партије - одлуку о томе ко ће заменити болесну Клинтонову донеће већином гласова чланови њеног Националног комитета.

       То тело је - како су показали тајни документи које је објавио Викиликс - радили против Сандерсове кандидатуре. А из истих разлога ће, само ако буду у прилици, изгласати да Бајден буде кандидат странке за председника САД.

       Ако избор заиста падне на Бајдена, могућа је побуна Сандерса и његових присталица. Јер, она има много веће право да буде председнички кандидат.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари