Ердоган најавио америчко-турски напад на Раку, Москва забринута операцијама Анкаре у Сирији

НЕКИ ЕКСПЕРТИ ТВРДЕ ДА БИ АНКАРИ БИЛЕ ДОВОЉНЕ ДВЕ ДИВИЗИЈЕ, ДРУГИ - ДА НЕЋЕ БИТИ ЛАКЕ ПОБЕДЕ

  • Ердоган новинарима, на повратку са самита G20 из Кине, рекао да је то питање покренуо амерички председник: Обама жели да учинимо нешто заједно у вези Раке. Рекли смо да што се нас тиче то неће бити проблем. Могућ је састанак турских и америчких војних званичника о тој теми. Обами сам још пре годину дана предлагао заједнички напад на Раку - под условом да Вашингтон престане да подржава сиријске Курде - али да је та понуда тада била одбијена
  • Израелски експерт Јаков КЕДМИ: Турска армија је у стању да заузме Раку. Њен пад би убрзао пад целе Исламске државе. У том случају би преостало једино ослобађање осталих делова Сирије од других екстремистичких покрета“
  • Шеф Института за Блиски Исток Јевгениј САТАНОВСКИ: „Већи градови се не могу заузети без копнених операција. Коалиција са Американцима би Анкари омогућила да у Сирију пошаље нове трупе. Сами Американци могу на Раку послати 3.500 својих командоса, а то је озбиљна сила. Међутим, никакав реални пораз Исламске државе није потребан ни Турској ни САД. Пре ће бити да ће се и једни и други договорити са исламистима да их пропусте у Раку. Да тамо пободу заставе и прогласе победу. Турска и САД само глуме борбу против Исламске државе, Џебхат ан-Нусра и осталих“
  • Званична Москва изразила „дубока забринутост“ због операција Турске у Сирији које су почеле пре две недеље. Подвукла да те операције нису одобрили ни Савет безбедности УН ни сиријска влада и упозорила да те акције „могу додатно закомпликовати војну и политичку ситуацију у Сирији која је ионако страшна“ и угрозити међународне напоре за постизање мировног договора

        МИНИСТАРСТВО иностраних послова изразило је данас забринутост због напредовања турских трупа у Сирији, упозоривши на потенцијалне импликације по тамошњи мировни процес.

        У саопштењу се изражава „дубока забринутост“ због операција Турске у Сирији које су почеле пре две недеље. Москва је подвукла да те операције нису одобрили ни Савет безбедности УН ни сиријска влада.

        Турске акције „могу додатно закомпликовати војну и политичку ситуацију у Сирији која је ионако страшна“ и угрозити међународне напоре за постизање мировног договора, додаје се у саопштењу, објављеном неколико месеци пошто су Москва и Анкара постигле договор да обнове односе затегнуте због обарања руског борбеног авиона у мисији недалеко од турско-сиријске границе.

        Турски председник Реџеп Тајип Ердоган претходно је данас наговестио да би Турска могла учествовати у будућим операцијама за ослобађање сиријског града Раке од снага Исламске државе.

        Ердоган је новинарима, на повратку са самита G20 из Кине у Турску, рекао да је то питање покренуо амерички председник Барак Обама током сусрета у Кини.

        „Обама жели да учинимо нешто заједно у вези Раке. Рекли смо да што се нас тиче то неће бити проблем“, рекао је Ердоган , пренели су данас турски медији.

        Ердоган је додао да је могућ састанак турских и америчких војних званичника о тој теми.

        Турски лидер је открио да је Обами још пре годину дана предлагао заједнички напад на Раку - под условом да Вашингтон престане да подржава сиријске Курде - али да је та понуда тада била одбијена.

        Открио је и да је у Анталији прошле године (на самиту G20) разговарано о стварању 95 километара дугачке и 40 километара широке тампон-зоне дуж сиријске границе са Турском.

        Ердоган је посебно подвукао: „Турска мора показати силу. Мора показати да постоји у региону и не сме се повлачити ни за корак“.

        Неки војни експерти процењују да би турска армија била у стању да са две дивизије сама заузме Раку коју је Исламска држава прогласила за своју „другу престоницу“.

        Други сматрају - упозоравајући да Анкара има од самог почетка има тајне везе са ИД - да уопште није немогуће да се поново нагоди са исламистима као поводом Џараблуса. Јер, турске трупе су тај град на североистоку Сирије - после тајне нагодбе - заузеле без борбе.

        Ако Ердоган и Обама крену на Раку - то ће значити да Вашингтон заоштрава игру са намером да разбије Сирију на бар на три државе (шиитску, сунитску и курдску) и да ће му Турска бити помагач. А то опет води новом заоштравању односа између Русије и Турске и Русије и САД.

        Данашњи полудемарш руске дипломатије треба посматрати управо у овом контексту.

        Бивши шеф израелске тајне службе Натив - Јаков Кедми - процењује да је турска армија у стању да заузме Раку. И наглашава:

        „Пад Раке би убрзао пад целе Исламске државе. У том случају би преостало једино ослобађање осталих делова Сирије од других екстремистичких покрета“.

        Московски експерт Александар Игнатенко, међутим, сматра да није сигурно да је Турска у стању да сама заузме Раку. У сваком случају: да не може рачунати на лаку победу.

        Шеф Института за Блиски Исток Јевгениј Сатановски наглашава: „Већи градови се не могу заузети без копнених операција. Коалиција са Американцима би Анкари омогућила да у Сирију пошаље нове трупе. Сами Американци могу на Раку послати 3.500 својих командоса, а то је озбиљна сила. Курди и арапске снаге које контролише Пентагон нису се добро показале, па би Вашингтону ослонац на турску армију добро дошао. Међутим, никакав реални пораз Исламске државе није потребан ни Турској ни САД. Пре ће бити да ће се и једни и други договорити са исламистима да их пропусте у Раку. Да тамо пободу заставе и прогласе победу. Само толико јер и Турска и Сједињене Државе само глуме борбу против Исламске државе, Џебхат ан-Нусра и осталих“.

        Симптоматично је да утицајни амерички лист The Wall Street Journal наводи да је мало вероватно да ће се Анкара и Вашингтон удружити јер Американци не желе да Курде препусте Турцима.

        Експерт Центра за арапске и исламске студије Борис Долгов процењује, напротив, да заједничке операције нису искључене и да би се могло догодити да Турци и Американци заједно препусте у Раки власт Слободној сиријској армији иза које стоји CIA, а то би значило формирање на истоку Сирије сунитске државе са седиштем у Раки.

        По његовој процени, овакав развој догађаја сигурно ће изискивати руско-иранске консултације…

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари