Клинтонова поновила Линколнове речи да су САД „последња и најбоља нада Земље“

ОДБАЦИЛА ТРАМПОВУ ОПОМЕНУ ДА ЈЕ ЗА ДРУГЕ УВРЕДЉИВО КАКО АМЕРИКАНЦИ ГОВОРЕ О СВОЈОЈ ВЕЛИЧИНИ

Хилари Клинтон

  • „Можда те земље не желе да такве речи слушају, али то не значи да ствари не стоје тако. Пријатељи, ми имамо среће што смо Американци. Управо зато оволико људи у свету жели да постану Американци“

        ХИЛАРИ Клинтон - кандидаткиња Демократске партије за преседника САД - изјавила је да су Сједињене Државе „последња нада планете Земље“. Ни мање, ни више.

        У изборном наступу у држави Охајо, оценила је: да су САД „изузетна и незаменљива земља“, колико год другим државама било непријатно да то чују:

        „Сједињене Државе су ексклузивна нација и уверена сам да смо ми - како је говорио још Линколн - последња и најбоља нада Земље. Ми смо и даље „град који се светли на брду - како је говорио председник Реган. Ми смо - према речима Роберта Кенедија - „велика, неегоистична земља која уме да саучествује“.

        Сама Клинтонова је САД назвала „незаменљивом земљом“ која има много више партнера него Русија и Кина.

        Посебно је нагласила да се не слаже са упозорењем свог супарника - кандидата Републиканске партије за председника САД Доналда Трампа - да речи о величини Америке могу бити увредљиве за друге земље:

        „Можда те земље не желе да такве речи слушају, али то не значи да ствари не стоје тако. Пријатељи, ми имамо среће што смо Американци. Управо зато оволико људи у свету жели да постану Американци“

        Клинтонова је на истом скупу обећала: да ће - постане ли председник САД - наложити да се обави анализа целокупног нуклеарног потенцијала САД.

        „То је неопходно - нагласила је - да бисмо имали гаранцију да су нуклеарне снаге САД спремне да одговоре на будуће претње. Из истих разлога нам је потребно јачање САД у космосу и сајбер-простору“.

        Администрација Барака Обаме објавила је 2010. да ће обавити сличну проверу. Са истим мотивима.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари