Европској комисији због Apple прете и Министарство финансија САД и Бела кућа

АМЕРИЧКИ ВРХ ПОМИЊЕ И „НЕПРИЈАТНЕ ПОСЛЕДИЦЕ“, И „ПОГОРШАЊЕ БИЗНИС-КЛИМЕ“...

Џош Ернест

  • Преведене на нормални језик, претње из Вашингтона реално значе: како сте се усудили, зар сте заборавили да сте само вазали, кад сте започели рат - имаћете га, ви нама ломите један прст, ми ћемо вама целу руку, немојте се после жалити...

       МИНИСТАРСТВО финансија САД саопштило је да је разочарано одлуком Брисела да присили америчку корпорацију Apple да Ирској уплати 13 милијарди евра - колико је уштедела захваљујући пореским олакшицама добијеним од владе у Даблину.

       Америчко министарство је одлуку Европске комисије назвало „неправедном“ и упозорило ЕУ да та и сличне одлуке могу за њу имати „непријатне последице“.

       Објаснило је да удар на Apple може довести у питање улазак страних инвестиција у Европску унију, погоршати бизнис-климу у Европи и „одразити се на важном духу економског партнерства између САД и ЕУ“.

       Огласила се чак и Бела кућа чији портпарол, Џош Ернест, је изјавио:

       „Ми и ЕУ треба да свему приступамо на бази сарадње, а не једнострано јер то може нанети неоправдану штету америчким пореским обвезницима“.

       Преведено на нормални језик, ово реално значи: како сте се усудили, зар сте заборавили да сте само вазали, кад сте започели рат - имаћете га, ви нама ломите један прст, ми ћемо вама целу руку, немојте се после жалити...

       Европска комисија је оптужила Apple да је добар део својих расхода пребацивала на „кћерку“ у Ирској - компанију AOE - да би плаћала мање порезе. Јер, у Ирској је пореска стопа 2 одсто, а у САД - 12,5 одсто.

       Apple је већа најавила жалбу на одлуку Европске комисије.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари