Викиликс објавио архиву Демократске партије, а АП прозива Асанжа за коју стотину „личних података“

ТРАЖЕ МУ И ЈАЈЕ У ДЛАЦИ: НАСТОЈЕ ДА ГА ДИСКРЕДИТУЈУ ПРЕКО САУДИЈАЦА, ДЕЦЕ, ЗЛОСТАВЉАНИХ И БОЛЕСНИХ

Џулијан Асанж

  • Према анализи АП, у пола милиона докумената Демократског националног конгреса, које је Викиликс објавио прошлог месеца, има више од 20 бројева социјалног осигурања и кредитних картица
  • Америчка новинска агенција тврди да је Викиликс објављивао и податке о идентитету, бројеве телефона и друге информације које лако могу да злоупотребе криминалци. Чак је разговарала с 23 особе, углавном из Саудијске Арабије, чији су подаци објављени. Али, испоставило се да неке од њих нису знале ништа о томе, јер је Викиликс цензурисан у њиховој земљи            

        АМЕРИЧКА агенција Асошијетед прес открила је да сајт Викиликс, у настојању да открије владине тајне, прави колатералну штету када је у питању приватност стотина невиних људи, укључујући жртве сексуалног злостављана, болесну децу и ментално оболеле.

        Организација Викиликс је у последњих годину дана објавила медицинску документацију великог броја обичних грађана, а на сајту су објављени и осетљиви породични, финансијски и лични подаци стотина људи.

        У два случаја, наводи АП, Викиликс је навео имена тинејџера који су били жртве силовања, а објавио је и име саудијског држављанина који је ухапшен јер је хомосексуалац, што је у тој земљи кажњиво смрћу.

        Викиликс је као свој циљ поставио објављивање цензурисаног материјала који се тиче рата, шпијунирања и корупције. Објављивање личних података је у супротности с тврдњама те организације да штити приватност, што је изазвало критике чак и њених савезника.

        АП наводи да није успео да добије одговор оснивача Викиликса Џулијана Асанжа.

        Током претходне године је објављено пола милиона докумената америчког Демократског националног комитета, турске владајуће партије и саудијског министарства спољних послова. Међу документима, међутим, има и личних података обичних грађана.

        У саудијским дипломатским депешама има најмање 124 медицинска документа, према узорку који је анализирао АП. У неким од њих описани су пацијенти с психијатријским проблемима, тешко болесна деца или избеглице.

        Америчка агенција је разговарала с 23 особе, углавном из Саудијске Арабије, чији су подаци објављени. Неки од њих нису знали ништа о томе, јер је Викиликс цензурисан у њиховој земљи.

        Викиликс је објављивао и податке о идентитету, бројеве телефона и друге информације које лако могу да злоупотребе криминалци, наводи АП.

        У документима Демократског националног конгреса објављеним прошлог месеца има више од 20 бројева социјалног осигурања и кредитних картица, према анализи АП-а.

        Две особе су изјавиле АП-у да су биле жртве крађе идентитета, а један пензионисани амерички дипломата је морао после објављивања докумената да промени свој број.

        АП је нашао око 30 извештаја који се односе на породичне и врло личне ствари у депешама, укључујући поруке о браковима, разводима, несталој деци и борбама за старатељство.

        Професорка медија и комуникација на америчком Универзитету Друб Лиза Линч, која годинама прати Виликликс, изјавила је да Асанж можда није имао довољно људи да проуче документа како треба, или да је можда сматрао да је хитност његове мисије важнија од приватности и да циљ оправдава средства.

        Иако је у почетку Асанж ангажовао новинаре да редигују документа пре објављивања, касније је напустио тај приступ.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари