Марчук: Путин игнорише Порошенка - разговора међу њима није било

„ДА ЈЕ РАЗГОВОРА БИЛО, ЧАК И КАД БИСМО МИ ТО САКРИЛИ - КРЕМЉ НЕ БИ“

Јевгениј Марчук

        БИВШИ шеф Савета безбедности Украјине Јевгениј Марчук, који је тренутно преговарач Кијева у Минску, изјавио је да је Владимир Путин одбио да телефонски разговара са Петром Порошенком.

        Марчуку је било постављено питање - може ли се догодити да Русија због „последњих догађаја на Криму“ напусти „нормандијски формат“ преговора о Донбасу? Његов одговор је био:

        „Као што је познато, Оланд и Меркелова су у разговору са Порошенком указали на важност наставка разговора у „нормандијском формату“. Међутим, Путин је избегао разговор са Порошенком. У сваком случају: то је оно што ја знам. Разговора није било. Чак и кад бисмо то ми сакрили - Путинове службе би то објавиле“.

        Марчук је још оценио: „Лоше је то што разговора није било јер Путин тиме демонстрира да он - после свега што је било - игнорише украјинског председника“.

         Он је био и председник владе Украјине, а сада још тврди да Русија може предузети војну акцију чији циљ би био "успостављање копненог коридора између своје основне територије и Крима". наглашава да би то за Москву била рискантна операција јер се Украјина за њу током две послење године "добро припремила".

         По његовој процени, Русији би за коридор - који би притом био преузак - биле потребне и авијација и артиљерија".

          Марчук је пре месец и по фантазирао на исту тему и изјавио да би Русију тај коридор коштао 500.000 погинулих.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари