Ако Ердоган оствари своје претње - Меркелова ће се удавити у мигрантском мору

ЧАВУШОГЛУ: ИЛИ ЋЕ ОБЕ СТРАНЕ У РОКУ ИСПУНИТИ СВОЈЕ ОБАВЕЗЕ

ИЛИ ЋЕМО МИ ИЗАЋИ ИЗ СВЕГА

Ангела Меркел и Реџеп Ердоган

  • Ана ГЛАЗОВА, Руски институт за стратешка истраживања: Ердоган делује у свом омиљеном стилу - уцењује. Поручује Меркеловој и осталима у ЕУ: ако Берлин и Брисел буду жестоко критиковали турске власти - Анкара ће поново отворити границе, како је то већ чинила раније, и тада ће таласи избеглица запљуснути поново Европу. Чавушоглуова изјава је - опомена Европи да се опамети и престане да критикује турске власти због политике коју води унутар земље. Другим речима: ако се испади на рачун Анкаре наставе - Турска ће спровести своје претње у дело
  • Упркос сложености ситуације, по мишљењу Глазове, европски званичници неће попустити турским властима. Зато што су либералне вредности на које се ослања ЕУ за њу као „света крава“, а то значи да они неће бити пасивни посматрачи репресија унутар Турске

        ЗЕМЉЕ ЕУ би могле да се „удаве“ у таласу избеглица. Турске власти прете да ће раскинути споразум са ЕУ о избеглицама.

        Како је прецизирао министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу, то ће се догодити уколико Брисел његовој земљи не да безвизни режим до октобра.

        Одговарајући на питање новинара немачког Bild - прете ли Европи нови таласи избеглица - Чавушоглу је нагласио да „или ће обе стране у року испунити све одредбе, или ћемо ми оставити по страни све те споразуме“.

        Ова изјава сведочи о конфликту између Турске и ЕУ који је почео још у јуну ове године. А сви споразуми који су постигнути док је премијер био Ахмет Давутоглу, између осталог, то да ће за Турску бити уведен безвизни режим и да ће та земља добити милијарде евра за издржавање избеглица, поништени су једним потписом председника Реџепа Тајипа Ердогана.

        Шеф Центра за Азију и Блиски Исток Руског института за стратешка истраживања, Ана Глазова, у коментару за интернет новине „Звоно Русије“ навела је неколико верзија шта је навело турског лидера на такве кораке.

        По њеном мишљењу, захваљујући тим споразумима, бивши премијер Давутоглу добио је велику подршку у ЕУ и тиме је ојачао своју популарност - како међу европским политичарима, тако и унутар своје земље. Још једна варијанта би могла бити да Анкара од самог почетка није ни намеравала да спроводи те споразуме, како би и даље могла да се бави уцењивањем Брисела.

Ана Глазова

        „Претходно постигнути споразуми између ЕУ и Турске се не спроводе, и Европа не намерава да уводи безвизни режим. Осим тога, Европа у даљој перспективи не види Анкару као свог пуноправног члана. Што се тиче Ердогана - наставља Глазова - он делује у свом омиљеном стилу - уцењује. То јест, ако ЕУ буде жестоко критиковала турске власти - Анкара ће поново отворити границе, како је то већ чинила раније, и тада ће таласи избеглица запљуснути поново Европу. Зато се изјава државног врха Турске може оценити као уцена да би се Европа опаметила и престала да критикује турске власти због политике коју спроводи унутар земље. Ако се испади на рачун Анкаре наставе, онда би - по њеном мишљењу - Турске могла да спроведе своје претње у дело“.

        Ако Ердоган ипак оствари претње и пусти избеглице у ЕУ, за Европу ће то бити права катастрофа с непредвидљивим последицама.

        Не само да Европљани неће моћи да „сваре“ све избеглице, него ће заједно са њима у Европу доспети и радикални исламисти, који ће покушавати како да врше терористичке нападе, тако и да дестабилизују ситуацију. Осим тога, у многим земљама ЕУ ће се променити унутарполитичка ситуација, јер ће ултрадесничарске организације стећи популарност код европских грађана, што ће изазвати радикализацију у Европи.

        Упркос сложености ситуације, по мишљењу Глазове, европски чиновници неће попустити турским властима. Зато што су либералне вредности на које се ослања ЕУ за њу као „света крава“, а то значи да они неће бити пасивни посматрачи репресија унутар Турске.

        После неуспелог државног удара, Ердоган је спровео масовна хапшења војних лица у земљи, осим тога, у различитим установама су спроведена масовна отпуштања која се сумњиче за умешаност у пуч. Такође, председник Турске је обећао враћање смртне казне.

        Испоставља се да је визни режим Ердогану био само изговор за уцену, зато што су Европљани били спремни да га укину, међутим, од Турака је тражено да испуне све критеријуме које је одредио Брисел. Међутим, након што је бивши премијер Давутоглу изјавио да не намерава да усклади антитерористичко законодавство с нормама ЕУ, прича о укидању визног режима је постала беспредметна.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари