Јули био најтоплији откад се у свету - од 1891. године - мере температуре

ПРОСЕЧНЕ ТЕМПЕРАТУРЕ ЗА 0,84 СТЕПЕНИ ЦЕЛЗИЈУСА ИЗНАД ПРЕТХОДНОГ РЕКОРДНОГ ЈУЛА

         ГЛОБАЛНЕ средње температуре у јулу ове године показала су да је то био најтоплији јул од почетка мерења крајем 19. века, наводи се у одвојеним извештајима метеоролошких институција, укључујући и потврду NASA.

         Температурна аномалија је 0,84 степени Целзијуса изнад просека у односу на претходни најтоплији јул 2011, наводи се у саопштењу NASA.

         Јапанска метеоролошка агенција је утврдила да је јул 2016. био најтоплији од мерења која датирају још од 1891. године.

         Од маја 2015. године, 14 од 15 месеци су поставили нове рекорде по вишини температуре. Само је мај 2016. имао уобичајену температуру, наводи се у саоштењу јапанске агенције.

         Глобално, делови западне Русије и Јужног океана су ове године забележили највећи скок просечне температуре у односу на просек, наводи метеоролошки сајт weather.com.

         Пораст просечне температуре у Русији је довео до повећаног броја пожара и епидемије антракса.

         Ови извештаји не говоре да је планета најтоплија у својој историји већ да је у питању највиша температура у раздобљу од када су људи почели да мере топлоту ваздуха. Поједини делови планете и даље бележе температуре ниже од просечних.

         Према годишњем просеку, NASA и NOAA наводе да је 2005. година најтоплија према подацима забележеним у светској бази података.

         (Танјуг)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари