Гаспром ће Украјину лишити зараде од транспорта 30 милијарди кубних метара руског гаса

ЧАК И БЕЗ ГРАДЊЕ СЕВЕРНОГ ТОКА-2 И ТУРСКОГ ТОКА ИЛИ ЈУЖНОГ ТОКА

          ВЕЋ је објављено: Русија може прекинути дипломатске односе са Украјином. Али, може и потпуни или делимично обуставити транспорт свог гаса у Европу преко украјинске територије.

          Вероватније је засад да ће то бити додатно смањивање испорука преко Украјине, а самим тим и смањивање украјинских прихода од транзита гаса.

          „Додатно“ зато што је транзит преко Украјине већ смањен за 30 одсто, а Москва за то има још неискоришћених могућности. Чак и без градње Северног тока-2, Јужног и Турског тока.

          Постојећи Северни ток је пројектован за годишњи транспорт (директно у Немачку) 55 милијарди кубних метара гаса, а тренутно еим „теку“ до 34 милијарде кубика.

          Гаспром већ ради на томе да тај проток одмах подигне на 40 милијарди кубних метара годишње. Припреме ће бити завршене пре краја августа.

          Ово ће руском гасном гиганту омогућити да мимо Украјине пре зиме испоручи око 15 милијарди кубних метара гаса. Преко Северног тока и Белорусије

          Гаспром, у суштини, им прилику да транзит преко Украјине смањи за 30 милијарди кубика, а то ће значити да ће украјинска гасоводна мрежа (наслеђена од СССР) функционисати без икакве добити, а највероватније са губицима.

          Са Турским или Јужним током Гаспром би могао да потпуно заобиђе Украјину.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари