Хилари Клинтон плаши Американце Трампом, два пута чешће га помињала него он њу

КАНДИДАТКИЊА ДЕМОКРАТСКЕ ПАРТИЈЕ ЗА ПРЕДСЕДНИКА САД ОДРЖАЛА „ПРОГРАМСКИ ГОВОР“

Хилари Клинтон

  • „Поносим се тиме што подржавам наше савезнике из NATO против сваке претње са којом се суочавају, укључујући и претњу са стране Русије. За Сједињене Државе је дошао тренутак истине. Моћне силе желе да нас покидају на делове“
  • „Замислите њега (Трампа) у Овалном кабинету суоченог са правом кризом. Човек којег је могуће победити твитом - то није човек којем се сме поверити наше нуклеарно оружје“

        ХИЛАРИ Клинтон је пред конгресом Демократске партије - који се завршава у Филаделфији - дала формалну сагласност да буде њен кандидат за председника САД.

        Ово се, најблаже речено, очекивало. А потпуно је предвидљиво и ово што је много важније: Клинтонову је кандидовала америчка партија рата, а она је на то дала пристанак.

        Све ово је потврдио и њен „програмски говор“ на конгресу. Јер, она је прво изговорила: „Са смиреношћу, одлучношћу и непоколебљивом вером у будућност Америке - прихватам вашу номинацију за председника Сједињених Држава“. Па наставила:

        „Обећавам да ћу нанети пораз свим непријатељима САД. Међу њима је и Исламска држава. Тући ћемо њена упоришта из ваздуха и подржавати локалне снаге које су против ње - да бисмо је разбили на земљи. Уверена сам да ће Америка победити у борби са терористима.“

        У наставку је говорила о тачки можда највећег разлаза са председничким кандидатом републиканаца Доналдом Трампом:

        „Поносим се тиме што подржавам наше савезнике из NATO против сваке претње са којом се суочавају, укључујући и претњу са стране Русије. За Сједињене Државе је дошао тренутак истине. Моћне силе желе да нас покидају на делове. Поверење и уважавање се тање“.

        Клинтонова је обећала да ће бити „председник свих“:

        „Бићу председник демократа, републиканаца и независних, свих који раде, свих који осећају тешкоће, председник успешних, како оних који буду гласали за мене и оних који не буду гласали за мене. Дакле: свих Американаца“.

        Као и Трамп, и она је обећала борбу за нова радна места и - веће плате.

        Обећала је такође: да ће „парирати Кини“ и да ће уклонити новац из америчке унутрашње политике.

        Према очекивањима, главна мета њеног „програмског говора“ био је Трамп. Аналитичари су већ израчунали да је његово им помињала два пута чешће него он њено.

        „Он (Трамп) жели да нас одвоји једне од других, а све заједно - од света. Он жели да се бојимо једни других и будућности. Ми нећемо градити зид (према Мексику), већ економију у којој ће сви имати посла. Он само дели празна обећања“.

        О свом супарнику у трци за Белу кућу рекла је и ово:

        „Он стално говори да ће Америку ставити на прво место. А шта га у тим речима присиљава да прави трамповске кравате у Кини а не у Колораду, трамповска одела у Мексику а не у Мичигену, трамповски намештај у Турској а не у Охају, трамповске рамове за слике у Индији а не у Висконсину“?

        Посебно се позабавила Трамповом непредвидљивошћу:

        „Замислите њега у Овалном кабинету суоченог са правом кризом. Човек којег је могуће избацити из равнотже једним твитом - то није човек којем се сме поверити наше нуклеарно оружје“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари