Ердоган: Пучисти су команде добијали из САД - из Пенсилваније

РЕЖИМ ИСКОРИСТИО ПОКУШАЈ ПУЧА ДА УКЛОНИ СА ВИСОКИХ ПОЛОЖАЈА 2.745 СУДИЈА

Реџеп Ердоган

  • ЈИЛДИРИМ: САД и Турска више нису пријатељи. Земља која крије шефа организације умешане у покушај државног преврата више није пријатељ Турске
  • Ердоган је јуче у три наврата за заверу оптуживао опозиционог исламског проповедника Фетулаха Гулена који живи у САД. Претпоставља се да је управо Гулена имао у виду када је изговорио „из Пенсилваније“

        ПОБУЊЕНИЦИ, који су покушали да изведу војни пуч, добијали су команде из Сједињених Америчких Држава - изјавио је Реџеп Тајип Ердоган пред својим присталицама у Истанбулу.

        Обративши се турским високим официрима, додао је: „Они који су покушали преврат - то су ваше колеге, али се они, на жалост, нису руководили истим принципима као ви. Они су команде добијали из Пенсилваније“.

        Ердоган је јуче у три наврата за заверу оптуживао опозиционог исламског проповедника Фетулаха Гулена који живи у САД. Претпоставља се да је управо Гулена имао у виду када је изговорио „из Пенсилваније“.

        Анкара Гуленово изручење безуспешно тражи од Вашингтона.

        Барака Обама је поводом покушаја војног пуча подржао Ердоганов режим.

        А режим - како јавља турска новинска агенција Anadolu - већ почиње да вуче потезе и да „пушта крв“.

Фетулах Гулен

        Под оптужбом да су били повезани са пучистима и Гуленовом „паралелном државом“ - Ердоганови егзекутори су објавили да је функција лишено 2.745 судија Високог савета судија и тужилаца Турске.

        Режим контролише већи део земље. Побуњеници делују у већим групама које највероватније више немају јединствену команду, али пружају отпор јединицама које су остале верне Ердогану.

        Иако је Ердоган апострофирањем Пенсилваније, у којој живи Гулен, избегао отворену конфронтацију са САД, ипак званична Анкара није „ручну“ подигла до краја.

        Турски премијер Бинали Јилдирим рекао је конференцији за медије у Анкари да САД и Турска више нису пријатељи.

        Објаснио је да земља која крије шефа организације умешане у покушај државног преврата „више није пријатељ Турске“.

        Екепарти за Блиски Исток, међутим, сматрају да покушај пуча највероватније нема везе са Гуленом.

        „Ердоган - откако је покварио односе са Гуленом, а то се десило 2010. - за све лоше што се догађа у Турској оптужује управо њега. Притом наглашава да Гулен покушава да у земљи формира паралелну власт и владу. Међутим, сумњам да Гулен у турској армији има значајнији број присталица. Турски официри су одавно гарант да ће Турска остати секуларна држава. Њима су туђе чак и меке исламистичке идеје“ - оценила је Ана Глазова, шеф Центра РИСИ за Азију и Блиски Исток.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари