HRW: Мађарска туче и злоставља мигранте и враћа их у Србију

UNHCR: СРБИЈА НЕ МОЖЕ ДА СЕ СМАТРА СИГУРНОМ ТРЕЋОМ ЗЕМЉОМ – НЕ ВРАЋАЈТЕ МИГРАНТЕ У ЊУ

  • Human Rights Watch интервјуисао 12 особа које су незаконито ушле на мађарску територију у групама у којима је било жена и деце. Према њиховим тврдњама, званичници су их "брутално тукли и злостављали" и затим вратили у Србију. Тврдили су да су им прскали спреј у очи, пуштали псе на њих, шутирали и тукли палицама и песницама, стављали им пластичне лисице и терали их да прођу кроз мале отворе на огради од бодљикаве жице
  • Један човек је рекао да су их тукли два сата: "Нисам толико пребијање видео чак ни у филмовима. Пет или шест војника нас је једно по једно тукло. Везали су нам руке на леђима пластичним лисицама. Ударали су нас свачим, песницама, ногама и палицама"

         ОРГАНИЗАЦИЈА за заштиту људских права Хјуман рајтс воч (Human Rights Watch HRW) саопштила је данас да се мигранти на мађарској граници присилно враћају у Србију, да се према њима понекад поступа насилно и окрутно, и да се не разматрају њихови захтеви за заштиту.

         HRW, такође, оцењује да се Србија не треба сматрати сигурном трећом земљом јер у њој нису у потпуности заштићена права миграната и тражилаца азила.

         "Мађарска крши сва правила за тражиоце азила који пролазе кроз Србију, по скраћеном поступку одбацује њихове захтеве и враћа их преко границе. Људи који уђу у Мађарску без дозволе, укључујући жене и децу, били су пребијани и терани назад преко границе", изјавила је истраживач ХРW-а за Балкан и источну Европу Лидија Гал.

         HRW подсећа да је Мађарска прошле године усвојила нове законе и процедуре на основу којих сви тражиоци азила који желе да уђу у Мађарску то морају да ураде преко транзитне зоне на мађарској територији, а особе у тој зони се сматрају да још нису "ушле" у Мађарску.

         Неке рањиве групе су из те зоне пребациване у пријемне центре у Мађарској, али ХРW наводи да су од маја 2016. године мађарске власти по кратком поступку одбацивале захтеве већине мушкараца самаца без разматрања њихових потреба за заштитом.

         "Ограничења броја људи који могу да уђу у транзитну зону значи да је стотине миграната и тражилаца азила, укључујући жене и децу, заглављено на ничијој земљи у веома лошим условима чекајући да уђу у транзитне зоне. HRW је открио да су тражиоци азила и други мигранти који покушају да неформално уђу без проласка кроз транзитну зону присилно враћени у Србију, често насилно, без икаквог разматрања њихових потреба за заштитом", наводи се у саопштењу HRW-а.

         Неке породице са малом децом и бебама и трудницама, додаје ХРW, чекале су да уђу у транзитне неколико дана, док су мушкарци самци чекали и по неколико седмица.

         Та организација је интервјуисала 41 мигранта и тражиоца азила, као и чланове невладине групе, особље УНХЦР-а, адвокате за људска права, активисте, особље мађарске Канцеларије за имиграцију и националност и припаднике мађарске полиције.

         Интервјуисано је и 12 особа који су незаконито ушле на мађарску територију у групама у којима је било жена и деце. Према њиховим тврдњама, званичници су их "брутално тукли и злостављали" и затим вратили у Србију. Званичници су им, како кажу, прскали спреј у очи, пуштали псе на њих, шутирали и тукли палицама и песницама, стављали им пластичне лисице и терали их да прођу кроз мале отворе на огради од бодљикаве жице.

         Један човек каже да су их тукли два сата.

         "Нисам толико пребијање видео чак ни у филмовима. Пет или шест војника нас је једно по једно тукло. Везали су нам руке на леђима пластичним лисицама. Ударали су нас свачим, песницама, ногама и палицама", рекао је један од миграната који су заустављени на мађарској територији, наводи се у извештају.

         Организација подсећа и да је Мађарска је у јулу прошле године прогласила Србију за сигурну трећу земљу у коју могу да се врате мигранти и тражиоци азила, али према билатералном споразуму Србија прихвата само повратак својих државаљна.

         "Мађарске власти су до данас из транзитних зона вратиле у Србију 13 тражилаца азила који нису из Србије или с Косова без обавештавања српских власти", наводи се у извештају HRW-а.

         ХРW наводи да "доступни докази сугеришу да Србија не треба да буде сматрана сигурном трећом земљом", што значи да није земља у којој тражилац азила има заштићена права у складу с Конвенцијом о избеглицама.

         "ХРW је документовао озбиљна злостављања тражилаца азила и миграната и недостатке у систему азила, укључујући недостатак заштите деце без пратње", наводи ХРW.

         У извештају се додаје да је од 583 захтева за азил поднетих 2015. године, већином Сиријаца, само 16 људи добило статус избеглице.

         "Због мана у систему азила у Србији, важеће упутство UNHCR-а је да Србија не треба да се сматра сигурном трећом земљом и позива државе да не враћају људе у Србију", наводи HRW.

         (Бета)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари