Лут: Односи са Русијом за NATO су важни једнако као 1949. када је алијанса основана

АМБАСАДОР САД ПРИ АЛИЈАНСИ: РУСИЈА ЈЕ НАШ БОРБЕНО НАЈСПОСОБНИЈИ СУСЕД

Даглас Лут

        

          * Руски војни експерт Игор КОРОТЧЕНКО, главни уредник стручног часописа „Национална одбрана“: „Скуп у Варшави биће вододелница у односима алијансе са Русијом. Она је већ стигла до граница Русије и не може да се даље шири. Зато ће у Варшави прогласити своје нове циљеве и задатке. Алијанса је примакла границама Русије средства за први и муњевити удар. У Варшави ће то бити «озакоњено». То ће бити резултат тог саммита. То ће бити нови свет. Свет који ће NATO називати обуздавањем и застрашивањем Русије. Другим речима: то ће бити припреме за рат. А не знамо да ли ће бити заиста рата или неће. Међутим, потенцијал за први удар NATO ствара непосредно поред граница Русије“

          ОДНОСИ са Русијом за NATO су важн једнако као 1949. када је алијанса била основана – оценио је Даглас Лут.

         Амерички амбасадор при NATO истовремено је нагласио:

         „За NATO су односи са Русијом данас једнако фунадаментално важни“.

         Лут је наовај начин наступио поводом учешћа председника САД Барака Обаме у раду самита алијансе 8. и 9. јула у Варшави.

         Лут је Русију – што је такође индикативно – назвао „борбено најспособнијим суседом NATO.

         Према његовим речима, у Варшави ће односима са Русијом бити посвећена „вечерња сесија у петак“.

         Руски војни експерт Игор Коротченко – главни уредник стручног часописа „Национална одбрана“ – поводом самита у Варшави је рекао:

         „Скуп у Варшави биће вододелница у односима алијансе са Русијом. Она је већ стигла до граница Русије и не може да се даље шири. Зато ће у Варшави прогласити своје нове циљеве и задатке“.

         Коротченко прогнозира: „Од политике „партнерства“ – а ми добро знамо цену тог „партнерства“ – NATO ће прећи на нову стратегију која ће подразумеваи истовремено обуздавање и застрашивање Русије. Зато ће бити донете одлуке које ће се тицати нових аеродрома, војних база и складишта оружја и муниције на територији три балтичке државе и Пољске».

         Коротченко посебно наглашава: «Алијанса је примакла границама Русије средства за први и муњевити удар. У Варшави ће то бити «озакоњено». То ће бити резултат тог саммита. То ће бити нови свет. Свет који ће NATO називати обуздавањем и застрашивањем Русије. Другим речима: то ће бити припреме за рат. А не знамо да ли ће бити заиста рата или неће. Међутим, потенцијал за први удар NATO ствара непосредно поред граница Русије“

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари