Еро: Не смемо преговарати са Шкотима, ЕУ не сме распарчавати Велику Британију

ШКОТСКА ПРЕМИЈЕРКА ЖЕЛИ ПРЕГОВОРЕ СА БРИСЕЛОМ О ОСТАЈАЊУ СВОЈЕ ЗЕМЉЕ У ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ

Жан-Марк Еро

        ПРЕМИЈЕРКА Шкотске Никола Старџен рекла је да ће Шкотска одмах почети разговоре са Европском унијом да нађе начин да остане у том блоку упркос референдумској одлуци Велике Британије да напусти Унију.

        Она је, после хитног састанка Владе, рекла да су гласачи у Шкотској дали снажну подршку останку у ЕУ.

        „Тражићемо и почећемо хитну расправу“ с Бриселом „да заштитимо своје место у ЕУ“ после изласка Велике Британије из Уније, рекла је она.

        Сва 32 округа у Шкотској су на референдуму у четвртак већински гласало за останак у ЕУ. Док је у Шкотској за останак у ЕУ гласало 62 одсто гласача, а против 38 одсто, укупно је у Великој Британији за излазак гласало скоро 52 одсто.

        Шкотска влада ће такође одмах почети да разматра правни оквир за одржавање могућег другог референдума, о независности тог полуаутономног региона од Велике Британије, рекла је Старџен.

        На првом референдуму у септембру 2014. године, победила је струја за останак Шкотске у Великој Британији.

        Међутим, француски министар иностраних послова Жан-Марк Еро рекао је данас да Европска унија не би требало да преговара о могућем чланству Шкотске у Унији док је она у саставу Велике Британије која је гласала за одлазак из европског блока.

        „Европа не би требало ни у којем случају да доприноси распарчавању држава“, рекао је данас Еро за телевизију Франс-2.

        Еро је рекао да „мора да се поштује“ историја сваке од 28 земаља чланица и дозволи им да саме одлуче о својој будућности, уместо да се преговара с једном регијом као што је Шкотска.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари