Оптужени за убиство Кокс суду рекао да се зове „Смрт издајницима, слобода за Британију“

СТИГОШЕ БРИТИ И ДО РАСКРСНИЦЕ: КО ЈЕ ЗА ЕВРОПСКУ УНИЈУ - ТАЈ ЈЕ ИЗДАЈНИК

        ОПТУЖЕНИ убица британске посланице Џо Кокс у првом појављивању пред судом данас је као своје име навео „Смрт издајницима, слобода за Британију“.

        Томас Мер (52) је ово изјавио у Вестминстерском суду у Лондону, који је поред осталог надлежан за питања тероризма.

        Против њега је ноћас подигнута оптужница за убиство, наношење тешких повреда, поседовање оружја с намером да се почини злочин и друге оптужбе.

        Проевропска посланица опозиционе лабуристичке странке Џо Кокс (41) убијена је на сред улице у четвртак док је разговарала са становницима свог округа у Енглеској, недељу дана пред гласање о изласку Велике Британије из Европске уније.

        Комеморације поводом смрти посланице, мајке двоје мале деце, одржане су широм земље, а посланици британског Парламента који су на одмору, позвани су на комеморативну седницу поводом њене смрти.

        Обе групе - за останак земље у Унији и за њен излазак из Уније - суспендовале су своје кампање од када је убијена посланица. Отказани су бројни скупови у оквиру предреферендумских кампања.

        Према очевицима, Томас Мер је у посланицу пуцао три пута у малом месту код Лидса и онда је избо ножем док је лежала у крви на земљи. Он је ухапшен убрзо после напада.

        Британска полиција испитује могуће везе осумњиченог убице са екстремном десницом пошто је приликом напада, према наводима очевидаца узвикивао „Британија изнад свега“.

        Полиција је хвалила храброст једног старијег човека који је тешко рањен док покушавао да помогне Коксовој.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари