NATO шири амерички утицај на цео свет, а Русију оптужује да прави зону утицаја поред својих граница

СТОЛТЕНБЕРГ: ПРАТИЋЕМО МИЛИТАРИЗАЦИЈУ АРКТИКА, БАЛТИКА, ЦРНОГ МОРА И МЕДИТЕРАНА

Јенс Столтенберг

        ГЕНЕРАЛНИ секретар NATO-а Јенс Столтенберг изјавио је данас у интервјуу за немачки лист Билд да Русија свим расположивим војним средствима настоји да створи своју „зону утицаја“.

        „Русија настоји да свим расположивим војним средствима створи своју зону утицаја. Супротно међународном праву, Москва је анектирала Крим и подржава сепаратисте на истоку Украјине, али NATO ће наставити да прати милитаризацију својих граница на Арктику, Балтику, Црном мору и у области Средоземља“, рекао је Столтенберг.

        Он је додао да је Алијанса спремна да реагује на агресивне и изненадне руске маневре и оценио да распоређивање четири батаљона NATO-а у балтичким земљама и Пољској није изазивање конфликата, већ покушај да се они спрече.

        Према Столтенберговим речима, NATO стационирањем својих снага на истоку „примерено одговара на агресивно деловање Русије“.

        Бивше чланице Совјетског савеза, Летонија, Литванија и Естонија, које су чланице NATO од 2004. године, затражиле су од Алијансе да појача своје присуство на њиховим територијама због украјинске кризе и јачања руске војне моћи у близини њихових граница.

        Министри одбране земаља чланица NATO-а одобрили су у уторак на састанку у Бриселу распоређивање четири батаљона од по 800 до 1.000 војника у Естонији, Летонији, Литванији и Пољској, а Столтенберг је тада рекао да је то знак спремности Алијансе да брани своје чланице од напада са стране.

        Војници ће у тим земљама боравити по принципу ротације, а не у сталној мисији.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари