Кина Американцима: Ми не правимо проблеме, али их се и не бојимо

ПЕКИНГ ИГНОРИСАО КЕРИЈЕВ ЗАХТЕВ ДА НЕ УСПОСТАВЉА ПВО-ЗОНУ НАД СПОРНИМ ОСТРВИМА

        УКОЛИКО Кина над Јужним Кинеским морем успостави зону ПВО са знацима распознавања - Вашингтон ће то сматрати за провоцирајући и дестабилизујући акт, упозорио је званични Пекинг Џон Кери.

        Амерички државни секретар је нагласио да ће тај корак Кине аутоматски појачати напетост и озбиљно довести у питање њену приврженост дипломатском решавању територијалних спорова у акваторији тог мора.

        Кери је апеловао на Кину да не делује једнострано и провокативно.

        Кина је претходно најавила да ће успоставити такву ПВО-зону, а њено Министарство одбране саопштило да је то „право сваке суверене државе“.

        Британска агенција Reuters је пренела из Пекинга да Кина одбија да ограничи своје активности у Јужном Кинеском мору и да намерава да „штити регион од хаоса који праве неке земље“.

        Притом је подвукла: „Ми не правимо проблеме, али их се и не бојимо. Кина неће бити дозвољено никоме да удара на њен суверенитет!“

        Кина је крајем 2013-те објавила да је успоставила такву зону над Источним Кинеским морем и затражила да авиони других земаља пре уласка у ту зону обавештавају о својој маршрути и радио-фреквенцији.

        То је изазвало бурне протесте у САД, Јапану, Јужној Кореји, Аустралији и другим земљама региона.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари