Washington Post: САД су дужне да заштите либерални светски поредак од Русије и Кине

НАВОДНО СУ МНОГЕ ЗЕМЉЕ ЗАБРИНУТЕ ЗБОГ „СУЖАВАЊА УЛОГЕ АМЕРИКЕ У СВЕТУ”

  • Центар за нове приступе заштити безбедности САД директно предложио да Вашингтон појачано подржи „либерални светски поредак” и да ради тога оснажи све елементе утицаја САД – дипломатију, економију и армију
  • Сам лист је уверен да наредног председника САД чекају „невероватна искушења” и да ће му бити потребни храброст и способност доношења тешких одлука да би био сачуван либерални светски поредак

         СЈЕДИЊЕНЕ Државе су дужне да заштите либерални светски поредак од Русије и Кине – објавио је Washington Post.

         Утицајни амерички дневни лист притом је указао да су „многе земље” – које не желе да деле врености лидера Русије и Кине – забринуте због „сужавања улоге Америке у светским процесима”.

         Washington Post је заправо цитирао један извештај Центра за нове приступе заштити безбедности САД.

         Сам лист је оценио да Вашингтон – да би сачувао постојећи либерални светски поредак - мора ојачати „све елементе свог утицаја”.

         Washington Post упозорава да се готово свакодневно појављују нови докази да се либерални светски поредак, који је постојао током протеклих 70 година, све више урушава.

         А нарочито: да Кина и Русија покушавају да прекроје свет „према свом ограниченом лику и изгледу”. У Европи – суоченој са миграционом кризом и са властитим страхом од глобализма – све више расте популарност десних партија.

         Washington Post посебно наглашава да за то време у самим Сједињеним Државама председнички кандидат Доналд Трамп на своју страну превлачи милионе људи, а наступа против самих темеља америчког лидерства у свету, укључујући и војне савезе са Јужном Корејом и Јапаном.

         Лист је уверен да наредног председника САД чекају „невероватна искушења” и да ће му бити потребни храброст и способност доношења тешких одлука да би био сачуван либерални светски поредак.

         Поменути Центар подвлачи да „либерални светски поредак” заслужује да буде сачуван јер су, захваљујући њему, милијарде људи престале да живе у беди, демократија се проширила по планети, а избегнути су ратови међу великим силама.

         Центар директно предлаже да Вашингтон појачано подржи „либерални светски поредак” и да ради тога оснажи све елементе утицаја САД – дипломатију, економију и армију.

         Washington Post је себи дозволио и директан испад против Трампа: „Светско лидерство изискује да се Америка креће свим тим правцима и да се одупре површним популистичким позивима да се затвори у себе”.

         Лист препоручује да Вашингтон учини све што може да Кину интегрише у правила и традиције либеалног светског поретка, а да је спречи да заузима територије у Јужном Кинеском мору.

         За Украјину се предлаже још простија формула: ту земљу треба помагати и стабилизов ати и претворити је у штит против „подривачких дејстава Москве”.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари