Три америчке академије тврде да генетски модификована храна није штетна по људе

„НЕ ПОСТОЈЕ ЗНАЧАЈНИЈИ НЕГАТИВНИ ЕФЕКТИ ПО ЗДРАВЉЕ ЉУДИ И ДОМАЋИХ ЖИВОТИЊА“

* Тврде да је њихова заједничка „мешовита комисија“ до таквог закључка дошла после изучавања стручне лидературе и разговора са 80 експерата из различитих области. Три академије су још прецизирале да комисија проучила преко 900 научних радова и упознала се са више од 700 коментара компетентних „представника јавности“

         ТРИ америчке националне академије – наука, технике и медицине – објавиле су заједнички извештај у којем тврде да генетаки моддификовани пољоприврдни производи нису штетни за човека и његово здравље. Чак напроти: да могу бити и корисни.

         Извештај је плод њихове заједничке „мешовите комисије“ која је наводно изучила сву потребну стручну лидературу и разговарала са 80 експерата из различитих области. Три академије су прецизирале да је та комисија проучила преко 900 научних радова и упознала се са више од 700 коментара компетентних „представника јавности“.

         У извештају се указује да се тренутно у свету користе два типа GM-култура: отпорне на инсекте (садрже гене бактерије Bacillus thuringiensis) и отпорне на хербициде који уништавају коров.

         Примењују се претежно у случају соје, кукуруза и памука. Преко 90 осто тих култура које се гаје у САД садрже у себи неке такве „гене отпорности“.

         Америкчке академије тврде да две деценије искуства са коришћењем GM-култура потврђују да наводно „не постоје никакви значајнији ефекти на здравље људи и домаћих животиња“.

         Тврде такође да је „мешовита комисија“ обратила посебну пажњу на могуће дугорочне епидемиолошке  показатеље и да није регистровала случајеве онколошких и других обољења.

         Иста комисија није пропустила да нагласи да производи од житарица отпорних на инсекте садрже мање инсектицида и да су зато здравији.

         Американци признају да се „додати гени“ – као и сами гени тих биљака – хоризонтално преносе на суседне биљке. Али, одмах истичу: да нису регистровали да је то нанело икакву штетну тим „суседним биљкама“.

         Многе земље у свету, као што је познато, на све ово гледају сасвим друкчије и забрањују узгајање, а и увоз генетски модифкованих биљних култура.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари