FT: Русија ће из Црног мора ракетама „Калибар“ држати у шаху све између Каира и Виљнуса

ВОЈНИ ВРХ АЛИЈАНСЕ УВЕРЕН ДА МОСКВА РЕАЛИЗУЈЕ СТРАТЕШКИ ПЛАН A2AD

* Натовци Црно море сматрају централном тачком тог плана,  Financial Times наглашава да су – два месеца уочи самита алијансе у Варшави – многи чланови алијансе забринути због тога што Москва повећава војно присуство у Црном мору и око њега и што настоји да створи зоне свог утицаја

         УТИЦАЈНИ  британски лист Financial Times објавио је да НАТО веома зазире од доласка руских крстарећих ракета „Калибар“ у Црно море.

         Оних којима су руски ратни бродови – прво из Каспијског мора, а потом и из источног дела Медитерана – гађали базе и положаје Исламске државе у Сирији.

         Исти лист наводи да у западној војној алијанси сматрају да Русија преко ракета „Калибар“ у Црном мору „реализује стратегију супротстављања алијанси под шифрованим називом A2AD“.

         Financial Times наглашава да су – два месеца уочи самита алијансе у Варшави – многи њени чланови забринути због тога што Москва повећава војно присуство у Црном мору и око њега.

         Лист – што није никакво изненађење – без икакве резерве цитира оцену турског председника, Реџепа Тајипа Ердогана, да Русија Црно море претвара у „руског језеро“. Наравно: и његов апел да НАТО „оснажи своје позиције на Црном мору, ако би оно постало „море стабилности“.

 

         Портпаролка Министарства иностраних послова Русије, Марија Захарова, одбила је да коментарише Ердоганове рећи о „руском језеру“, нагласивши: „Ја нисам лекар“.

         Војни руководиоци НАТО под наводном руском стратегијом A2AD (anti-access/aerial denial) подразумевају – онемогућавање доступа и продирања у црноморски ваздушни простор.

         Тврде да Русија настоји да оформи своју зону утицаја и да зато смета НАТО-снагама – бродовима и авионима – да плове и лете у близини њених граница.

         Натовци Црно море сматрају централном тачком тог плана јер руски бродови наоружани ракетама „Калибар“ из тог мора могу погодити (и уништити) сваки циљ „између Каира и Виљнуса“.

         Financial Times тврди да је Москва у јачање своје црноморске флоте и могућности на том мору након 2010. уложила милијарду долара.

         Лист наглашава да ће алијанса повећати број патролних и извиђачких летова своје авијације изнад Црног мора.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари