НИКОЛИЋ: Знам да неће бити мењана преамбула Устава Србије у којој пише да је КиМ њен део

НАЈАВИО ДА ЋЕ И БЕЗ ФОРМАЛНИХ КОНСУЛТАЦИЈА МАНДАТ ЗА САСТАВ ВЛАДЕ ПОВЕРИТИ ВУЧИЋУ

  • „Нигде нисам ни видео да постоје озбиљни знаци о томе шта би требало у Уставу мењати, која поглавља. Апсолутно знам шта нећемо мењати, посебно не преамбулу у којој пише да је Косово и Метохија саставни део Србије, пошто би то био крах свега онога што радимо досад и мислим да у томе ниједан човек који оставља било кога на овоме свету не жели да учествује“

         ПРЕДСЕДНИК Србије Томислав Николић изјавио је данас да ће мандат за састав владе поверити лидеру СНС Александру Вучићу, а да, ако буде дошло до промена Устава, зна да неће бити мењана преамбула у којој пише да је Косово и Метохија саставни део Србије.

         Мислим да за мандатара нећу морати чак ни да обављам консултације, пошто све зависи од тога да ли је неко обезбедио 126 посланика који гласају за владу, рекао је он.

         "Чим добијем доказе да је обезбедио, престају консултације и ја поверавам мандат. Овога пута то ће бити председник Српске напредне странке Александар Вучић, пошто је победа Српске напредне странке на изборима заиста упечатљива и јасна, рекао је Николић Спутњику.

         се развијају, да ли настављају потпуно истим путем или ће нешто другачије, али је очигледно да је окосница владе у ствари Српска напредна странка", рекао је Николић.

         На констатацију да могуће коалиције нису у овом тренутку неопходне, али ће бити неопходне ако се буде мењао Устав, председник Србије је рекао да је то тема искључиво за Вучића као мандатара.

         Он мисли да ће влада бити формирана без двотрећинске већине, да ће имати јасну, одлучујућу већину у парламенту, али да неће јурити за двотрећинском већином како би мењала Устав.

         "Нигде нисам ни видео да постоје озбиљни знаци о томе шта би требало у Уставу мењати, која поглавља. Апсолутно знам шта нећемо мењати, посебно не преамбулу у којој пише да је Косово и Метохија саставни део Србије, пошто би то био крах свега онога што радимо досад и мислим да у томе ниједан човек који оставља било кога на овоме свету не жели да учествује", рекао је Николић.

         Он је навео да о променама Устава има своје мишљење, али да о томе не жели га говори сада, "пошто би то можда могло да се разликује од мишљења које ће да превлада и буде донето".

         "Колико ја знам, о тим променама Устава прича се искључиво у медијима и у јавности. Никада нисмо разговарали о промени Устава", рекао је Николић

         Председник Србије је нагласио да зна колико је тешко променити Устав, нарочито оне делове који захтевају и референдум.

         "Ту је и државно уређење и много тога. Дакле, мислим да промена Устава неће одређивати састав владе. Састав владе ће бити једна ствар, а ако се иде у промену Устава, то не значи да свако ко жели да подржи промене Устава треба да уђе у владу", рекао је Николић.

         (Тањуг)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари