ЈУНКЕР: Некадашњи осећај заједничке политике Европске уније потпуно се изгубио

ПОСЛАНИЦИ ЕВРОСКЕПТИЧНИХ ПАРТИЈА ВЕЋ ЧИНЕ ЧЕТВРТИНУ У ЕВРОПСКОМ ПАРЛАМЕНТУ

Жан Клод Јункер

  • Председник Европског савета Доналд ТУСК: Узалудно је инсистирати на заједничком идеалу европске нације. Приоритет је заједничка политика здравог разума. Идеја једне европске породице, једне визије - била је илузија

       ПРЕДСЕДНИК Европске комисије Жан Клод Јункер изјавио је данас да Европској унији недостаје кохерентна европска визија и да „породицу европских народа“ разједају себични национални интереси, пренео је Би-Би-Си.

       „Имамо превише Европљана на одређено време", рекао је Јункер.

       Председник ЕК је казао да „има пуно сталних Европљана када се узима, али да када је давање у питању многи постају Европљани на одређено време“.

       У дебати у Риму о стању унутар Уније, Јункер је упозорио да се „некадашњи осећај заједничке политике ЕУ потпуно изгубио“.

       Председник Европског савета Доналд Туск рекао је у Риму да европски приоритети морају бити заштита спољних граница и актуелна мигрантска криза.

       Туск је навео да је узалудно инсистирати о „заједничком идеалу европске нације“, али да су ови приоритети питање „заједничке политике здравог разума“.

       „Идеја једне европске породице, једне визије је била илузија“, рекао је председник Европског савета.

       Евроскептичне партије, непријатељски настројене према ЕУ, прошле су боље него икад на последњим изборима за посланике Европски парламент. Они сада чине четвртину од 751 европских посланика.

       Централна тема евроскептика је страх да би ЕУ могла да еволуира у „супердржаву“ која би ограничила националне суверенитете држава чланица и наводе да је интеграција еврозоне доказ тога, наводи Би-Би-Си.

       У међувремену, проевропски политичари инсистирају да међународна економска криза из 2008. године, миграцијски талас и безбедносе претње указују на потребу за заједничким европским деловањем.

       ЕК се бори за постизање договора међу државама чланицама о равномерним квотама за пријем миграната широм ЕУ, како би се смањио притисак на Грчку и Италију.

       Чешка, Мађарска, Пољска и Словачка противе се увођењу обавезних квота ЕУ за расподелу миграната, наводећи да ће бити тешко интегрисати неевропљане, посебно муслимане, у њихова друштва.

       Они, такође, наводе да већина миграната жели да остане у Немачкој и другим богатијим земљама ЕУ и да избеглице нису њихова одговорност.

       Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари