ОБАМА: Путин у NATO и Европској унији види претњу руској војној моћи

РУСКИ ЛИДЕР: ГЛАВНИ ПРОБЛЕМ ЕВРОПЕ ЈЕ ШТО ЈЕ ДЕО СВОГ СУВЕРЕНИТЕТА ПРЕПУСТИЛА САД

Барак Обама

        АМЕРИЧКИ председника Барак Обама оценио је да Владимир Путин на NATO и Европску унију гледа као на претњу руској војној моћи.

        У интервјуу телекомпанији CBS, одговарајући на питање - „Сматрате ли да Путин има намеру да подели Европу?“ - Обама је поновио:

        „Господин Путин генерално NATO и Европску унију, односно трансатлантско јединство, доживљава као претњу руској моћи“.

        Одмах је нагласио да руски лидер на том плану греши:

         „Рекао сам му да је прави рецепт: јака и обједињена Европа и Русија која је заинтересована за контакте са другим земљама. Али, засад нисам успео да га у то потпуно убедим“.

        Путин је на форуму Сверуског народног фронта пре два дана рекао да Русија као независни и суверени играч, који зна своју цену и има сопствене интересе, никоме на Западу није потребна. Још је подвукао: да Русија никада неће пристати на губитак државног суверенитета.

        Раније је указао да је главни проблем Европе што је део свог суверенитета препустила САД и одрекла се самосталне спољне политике.

        Кремљ је на ово одмах одреаговао. Његов портпарол - Дмитриј Песков - изјавио је: "Што се тиче питања - ко за кога представља опасност, не треба губити из вида да и из бриселског седишта НАТО и чланови руководства алијансе већ неколико година јавно говоре да на Русију гледају као на опасност. Уосталом, независно од речи, видимо како НАТО повећава свој војни потенцијал и како га примиче границама Русије".

        Русија - нагласио је Песков - жели добре односе са свим земљама и свим органзацијама.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари