WSJ: Обама убеђује Британце да остану у ЕУ јер то САД даје велику предност над Европом

АБЛАЗОВ: АКО СЕ ЛОНДОН ОДВОЈИ ОД БРИСЕЛА –ВОДЕЋУ УЛОГУ У ЕУ ПРЕУЗЕЋЕ ПАРИЗ И БЕРЛИН

  • ОБАМА: Јака Европа није претња за глобално лидерство Велике Британијр, она појачава глобално лидерство Британије. САД виде како ваш утицајни глас Европи обезбеђује важну улогу у свету, како омогућава да се сачува отвореност Европске уније за одржавање веза са савезницима са друге стране Атлантика. Сједињеним Државама и свету је потребно да ваш утицај остане и у самој Европи

         ВЕЋ данас је постало кристално јасно: због чега Барак Обама већ трећи пут апелује на Британце да 23. јуна на референдуму гласају за останак своје земље у Европској унији.

         Не због добробити самих Британаца, већ – у интересу Америке. Али, ево прво Обамине изјаве у Лондону:

         „Европска унија не смањује утицај Бритатије него га – повећава. Јака Европа није претња за глобално лидерство Велике Британијр, она појачава глобално лидерство Британије. САД виде како ваш утицајни глас Европи обезбеђује важну улогу у свету, како омогућава да се сачува отвореност Европске уније за одржавање веза са савезницима са друге стране Атлантика. Сједињеним Државама и свету је потребно да ваш утицај остане и у самој Европи“.

         Амерички лидер је у наставку признао и нагласио: „Знам да је овде било доста разговора и спорова поводом момента моје посете. Желео сам да честитам Њеном Величанству рођендан, ал и схватам да се код вас води темпераментна кампања. У мојој земљи се догађа готово то исто. На крају ће одговор на питање – треба ли Велика Британија да остане у Европској унији или не – дати британски грађани“.

         Лист америчког крупног капитала The Wall Street Journal је отворено написао: Обама је дошао у Лондон да убеђује британце да остану у ЕУ јер остајање главног атлантског савезника (Велике Британије) у ЕУ даје Американцима велике предности у односима са Европом.

         Председник московског Центра за стратешке комуникације Дмитриј Аблазов још је, наравно, отворенији:

         „Ако између Лондона и Брисела не буде стратешког партнерства – водећа улога у ЕУ припашће Паризу и Берлину. Европска унија ће постати политички независнија од Вашингтона“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари