ТРАМП: Решићу све проблеме Америке, бићемо опет тако велики да немам стрпљења да то дочекам

УПОЗОРИО И ВРХУШКУ РЕПУБЛИКАНСКЕ ПАРТИЈЕ И КРУЗА:

ДА НЕ ПОКУШАВАЈУ ДА МУ ОТМУ НОМИНАЦИЈУ

Доналд Трамп

  • Амерички аналитичари Трампову победу сматрају „убиственом“ за Круза. Чак наглашавају да она представља поруку и самом Крузу и врхушки Републиканске партије која га подржава: да ће Трамп победити и у осталим североисточним државама САД: Конектикату, Делаверу, Мериленду и Род Ајленду, а вероватно и у Пенсилванији
  • Хилари Клинтон освојила 58 одсто гласова демократа у држави Њујорк, а њени једини ривал - сенатор Берни Сандерс - 42 одсто. Да је разлика била мања од 10 одсто - за њу би то било равно поразу. Изјавила је да се њена коначна победа за страначку номинацију „већ види“. И, већ је почела да позива Сандерсове присталице да воде рачуна о јединству странке. Фактички: да почну да гласају за њу

        ПРАЈМЕРИЗ у држави Њујорк - како се и очекивало - много шта су у америчкој председничкој трци поставили „на место“.

        Након што је освојио око 60 одсто гласова републиканаца, милијардер Доналд Трамп је фактички постао недостижан за Теда Круза, главног конкурента за номинацију Републиканске партије за председника САД. Јер, са њујоршких 95 делегатских гласова за републикански конгрес који ће одлучивати о номинацији - Трамп већ има 888 делегатских гласова, а Круз само 555.

        Трамп је, након што је Круз у држави Њујорк био тек трећи са 15 одсто гласова, чак објавио: „Трке у суштини више неће бити. Колико видим, сенатор Круз је своје и математички одсвирао“.

        Амерички аналитичари Трампову победу сматрају „убиственом“ за Круза. Чак наглашавају да она представља поруку и самом Крузу и врхушки Републиканске партије која га подржава: да ће Трамп победити и у осталим североисточним државама САД: Конектикату, Делаверу, Мериленду и Род Ајленду, а вероватно и у Пенсилванији.

        Са победом у држави Њујорк, Трамп је надокнадио изгубљено у Висконсину и повратио реалне шансе да скупи 1237 гласова неопходних за аутоматску номинацију.

        У његовом и Крузовом одмеравању снага, ово је крајње важно јер тексашки сенатор сада има само једну преосталу могућност да постане републикански кандидат за председника САД. Да даљим учешћем у прајмериз онемогући Трампа да обезбеди поменутих 1237 делегатских гласова, што би онда конгресу Републиканске партије да на јулском конгресу у Кливленду простом већином гласова номинује Круза, засад трећепласираног гувернера Охаја Џона Кејсика или неког трећег.

        Трамп је - одмах после објављивања резултата - отворено упозорио и врхушку Републиканске партије и самог Круза:

        „Нико нема право да непоштено добије улазницу за завршницу председничке трке. Добићу више делегатских гласова него што су предвиђале и најсмелије прогнозе. Надам се победи и у Пенсилванији, Мериленду и осталим државама. На конгрес Републиканске партије ћу доћи као победник. И, нико ми неће одузети право да се борим за функцију председника САД, иако су у Републиканској партији навикли да то чине“.

        Трамп је још објавио: „Ја сам у стању да решим проблеме Америке. Ми ћемо опет бити тако велики да просто немам стрпљења да то дочекам“

        Хилари Клинтон је освојила 58 одсто гласова демократа у држави Њујорк, а њени једини ривал - сенатор Берни Сандерс - 42 одсто. Да је разлика била мања од 10 одсто - за њу би то било равно поразу.

        Она је изјавила да се њена коначна победа за страначку номинацију „већ види“. И, већ је почела да позива Сандерсове присталице да воде рачуна о јединству странке. Фактички: да почну да гласају за њу.

        После ове победе, Трамп има 847 делегатских гласова, а Круз 553.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари