ХАСАНБЕГОВИЋ: Манипулација јасеновачким жртвама је у темељу великосрпске идеологије

ТВРДИ ДА ЈЕ МОДЕРНА ХРВАТСКА НАСТАЛА 1990. И ДА НИЈЕ НИКАКАВ СЛЕДБЕНИК НДХ

Златко Хасанбеговић

        ХРВАТСКИ министар културе Златко Хасанбеговић изјавио је данас да је модерна хрватска држава настала 1990. и да ни на који начин није следбеник било којег злочиначког режима.

        „Сваком паметном је јасно да Хрватска није ни правни ни никакав следбеник НДХ, али не мора баштинити ни југословенско тоталитарно наслеђе. Модерна Хрватска је настала 1990. Створена је и одбрањена у Домовинском рату и то су једини стварни темељи модерне слободне Хрватске“, рекао је Хасанбеговић који је данас обишао спомен подручје Јасеновац, уочи званичне комеморације за жртве тог логора 22. априла.

        Хасанбеговић је нагласио да се „злочини не могу упоређивати јер сваки има своју историјску позадину и актере“ и да „историографија није дисциплина која истражује такмичење у злочинима“.

        „Комунистички злочини су једна тема, а злочини других режима су друга тема. Битно је да модерна Хрватска истакне јасни дисконтинуитет према свим порецима који су у позадини имали злочине. Она не може носити хипотеке прошлости. Манипулација јасеновачким жртвама се налазила у темељу великосрпске идеологије“, рекао је Хасанбеговић.

        Упитан шта мисли о фалсификату који је коришћен у филму о Јасеновцу Јакова Седлара Хасанбеговић је рекао да „коначну реч о историјској истини могу дати само историчари“ а, додао је, „улога државе је да омогући истраживања и то треба уистину деполитизовати“.

        РТРС

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари