Вашингтонски конзорцијум у „пореским рајевима“ није нашао ни једног Американца и Британца

ЗАТО ЈЕ „ИСКОПАО“ ЧАК И БИВШЕГ НАШЕГ ФУДБАЛЕРА ДАРКА КОВАЧЕВИЋА

  • Рамон Фонсека, један од суоснивача фирме „Мосак Фонсека“, једног од највећих креатора офшор компанија на свету, рекао је за панамски Канал 2 да су објављени подаци аутентични, али да је ICIJ до њих дошао на незаконит начин употребом хакера. Већина људи који се наводе нису били директни клијенти његове фирме, већ су њихове рачуне отварали посредници. Фонсека је навео да се фирма „Мосак Фонсека“ није бавила злоупотребама
  • Немачки лист „Зидојче цајтунг“ објавио да му је прошле године анонимни извор преко шифрованог канала на интернету понудио те податке. Извор је тада захтевао одређене безбедносне мере за заштиту свог идентитета, али не и новчану надокнаду. У документима достављеним „Зидојче цајтунг“ налазе се имејлови, финансијске табеле, бројеви пасоша и кооропативна евиденција офшор компанија. Подаци датирају од 1977. до краја 2015. године

        У ПОДАЦИМА које је објавио Међународни конзорцијум истраживачких новинара (ICIJ) на основу досијеа процурелих из панамске фирме „Мосак Фонсека“ у склопу истраге офшор пословања светске елите, налазе се 72 бивша или садашња политичка лидера, наводи Би-Би-Си.

        Међу њима су званичници Исланда, Украјине, Саудијске Арабије, Пакистана, Русије, Аргентине и других земаља.

        Више од 800 богатих Аустралијанаца под истрагом је Пореске управе због навода о утаји пореза.

        Пореска управа те земље је саопштила данас да је идентификовала 120 аустралијских пореских обвезника из података које је објавио Међународни конзорцијум истраживачких новинара.

        Премијер Новог Зеланда Џон Ки одбацио је наводе ICIJ да се његова земља налази на листи 21 пореског раја.

         „Порески рајеви су тамо где се не објављују информације. На Новом Зеланду имамо потпуно транспарентност“, рекао је Ки.

        Рамон Фонсека, један од суоснивача фирме „Мосак Фонсека“, једног од највећих креатора офшор компанија на свету, рекао је за панамски Канал 2 да су објављени подаци аутентични, али да је ICIJ до њих дошао на незаконит начин употребом хакера.

        Већина људи који се наводе нису били директни клијенти његове фирме, већ су њихове рачуне отварали посредници. Фонсека је навео да се фирма „Мосак Фонсека“ није бавила злоупотребама.

        Међународни конзорцијум истраживачких новинара из Вашингтона је анализирао 11,5 милиона докумената о 241.000 фиктивних компанија.

        Процурели подаци садрже информације о наводном нелегалном пословању десетина бивших и садашњих светских лидера, као и криминалаца, спортиста, славних личности.

        У документима се налази више од 14.000 имена клијената компаније „Мосак Фонсека“.

        Из ICIJ-а саопштавају да ће потпуна листа офшор компанија и лица која су са њима повезана бити објављена следећег месеца.

        Немачки лист „Зидојче цајтунг“ наводи да им је прошле године анонимни извор преко шифрованог канала на интернету понудио ове податке.

        Извор је тада захтевао одређене безбедносне мере за заштиту свог идентитета, али не и новчану надокнаду, наводе из немачког листа.

        У документима достављеним „Зидојче цајтунг“ налазе се имејлови, финансијске табеле, бројеви пасоша и корпоративна евиденција офшор компанија. Подаци датирају од 1977. до краја 2015. године.

        „Ови подаци пружају увид у свет офшор компанија какав до сада нисмо имали. Види се из дана у дан, из деценије у деценију како се кретао прљави новац кроз међународни финансијски систем“, наводи новинар немачког листа Бастијан Обермајер.

        У саопштењу панамског председника Хуана Карлоса Варела наводи се да његова влада има „нулту толеранцију“ за незаконите финансијске активности и да ће снажно сарађивати у истрази.

        Британски лист Гардијан, који је учествовао у објављивању података, објавио је на свом сајту интервјуу са премијером Исланда Сигмундом Давидом Гунлаусоном чија се оставка данас тражи. Новинари британског листа поставили су исландском званичнику питање о компанији „Винтрис“. Гунлаусон је навео да његови послови нису спорни и рекао је да је питање о томе потпуно неприкладно, а потом је прекинуо разговор.

Сигмунд Давид Гунлаусон

        Званични Кремљ саопштио је прошле недеље да очекује, како се наводи, „информациони напад“.

        Портпарол руског председника Владимира Путина, Дмитриј Песков је рекао новинарима да је Кремљ примио „серију питања новинског удружења које жели да блати председника Путина“.

        У документима панамске адвокатске фирме о томе како богати и моћни користе офшор компаније, помињу се и имена бивших званичника Међународне фудбалске федерације (FIFA) и неких спортиста, међу којим је и српски фудбалер Дарко Ковачевић.

        Како преноси лист Ајриш тајмс, шпанским властима је речено да је Ковачевић током сезоне 2006/07, док је носио дрес Реал Сосиједада, зарађивао око 2.000 долара месечно, према писању вебсајта ExtraConfidential.com, који је у децембру објавио делове извештаја шпанског тужиоца.

        Према документима панамске фирме, клуб је Ковачевићу платио око 1,4 милиона долара те сезоне преко холандске компаније „IMFC Licensing“.

        Из прес службе Реал Сосиједада саопштили су да је такво плаћање посредством фирми у иностранству уобичајена пракса у свим тимовима у Шпанији.

        У документацији агента за оснивање и вођење офшор фирми се, поред Ковачевића, помињу и Лионел Меси, Мишел Платини, као и двадесетак бивших и садашњих звезда Барселоне, Манчестер јунајтеда и Реал Мадрида, објавила је Мрежа за истраживање криминала и корупције КРИК, која је учествовала је у пројекту „Panama Papers“ и анализирала податке у вези са Србијом.

        Против Месија, звезде Барселоне и најбољег фудбалера света, у Шпанији је подигнута оптужница јер је са оцем Хорхеом, користећи офшор фирме у Белизеу и Уругвају, утајио милионе долара пореза.

        Процурела документа показују да је Меси са оцем имао још једну офшор компанију у Панами. У фајловима „Мосак Фонсека“, панамска компанија први пут се појављује 13. јуна 2013, само дан пошто је шпански тужилац против Месија и његовог оца подигао оптужницу за утају пореза.

        Меси и његов отац ће се 31. маја наћи на суду где ће одговарати за утају пореза. Оптужени су да су оштетили државу за готово 6,5 милиона долара, скривајући примања од ауторских права на продају фотографија иза мреже офшор фирми. Меси је негирао да је покушао да било кога обмане.

        Панамска фирма која је бар од 2013. у власништву Месија и његовог оца не помиње се у оптужницама шпанских власти против њих из 2014. и 2015. године.

        Документа показују да је Меси потписао најмање један папир из кога се види да је он власник фирме, а његов отац Хорхе преузео је власништво у децембру 2015. Компанија је и даље активна, види се у панамском привредном регистру, преноси КРИК.

        Једна од најпознатијих личности чије се име појављује у документима јесте Мишел Платини, бивши француски фудбалски великан и кључна фигура у скандалу који је потресао Фифу 2015.

        Он се ослањао на агенцију „Мосак Фонсека“ да му помогне у управљању офшорима основаним у Панами 2007, исте године када је именован за председника Уефе.

        Платинијев адвокат је рекао да његов клијент швајцарски држављанин и додао да су власти те земље упознате са свим његовим рачунима, инвестицијама и имовином.

        У документима се појављује и име некадашњег генералног секретара Фифе Жерома Валкеа. Он је власник фирме основане јула 2013. на Британским девичанским острвима.

        „Објавите шта хоћете. Фирма више не постоји и никада није имала сопствена средства, никада није имала рачун у банци, нити икаквих комерцијалних активности“, одговорио је Валке мејлом на питања новинара.

        У датотеци су и офшор фирме двадесетак садашњих или бивших власника великих фудбалских клубова, укључујући Интер и Боку јуниорс. Играчи чија се имена појављују у документацији долазе из Бразила, Уједињеног Краљевства, Турске, Србије, Холандије, Шведске...

        Помињу се фудбалер Лестера Леонардо Уљоа, звезда Чилеа Иван Заморано, као и некадашњи фудбалер Манчестер јунајтеда, Аргентинац Габријел Хајнце.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари