Кишињевом демонстрирали поборници самоликвидације Молдавије

ИСТОВРЕМЕНО НА УЛИЦЕ ИЗАШЛИ И ПРОТИВНИЦИ СТВАРАЊА „ВЕЛИКЕ РУМУНИЈЕ”

  • Утапању Молдавије у Румунију се противи и Партија социјалиста чији је лидер - Игор Додон - позвао на „консолидацију свих снага које су против униониста и за независну Молдавију”. Притом је рекао: „Румуни су наши пријатељи и наши суседи. Ми поштујемо Румунију, али молимо и да се поштују независности целовитост Молдавије”

         У КИШИЊЕВУ - главном граду Молдавије – данас су истовремено демонстрирале и присталице и противници њеног присаједињења Румунији.

         До демонтрација је дошло – нимало случајно – на дан прикључења Бесарабије Румунији.

         Прво су централним улицама Кишињева кренули унионисти, машући државним заставама Румуније и скандирајући: „Ве-ли-ка Ру-му-ни-ја” и „Бесарабија је румунска земља”.

         Било их је нешто више од 1000, а чуле су се и пароле које је патентирао кијевски Мајдан.

         Међу „шетачима” било је и држављана Румуније. Што значи: и агената румунских тајних служби.

         Нешто раније јутрос, унионисти су одржали свој конгрес на којем су формирали „Савет земље-2” и декларацију кој позива да се Молдавија до 2018-те припоји Румунији. Дотад – како се наводи у документу – Молдавија треба да са Румунијом унификује валуту, пошту, полицију, царину, поједностави примање румунског држављанства...

         Унионисти су на крају одржали концерт, са којег су такође позивали на припајање „Земљи-1”.

         Приближно толико се у центру Кишињева нашло и противника самоликвидације Молдавије. Њихов скуп је организовало пет политичких партија и удружења.

         Лидер Партије социјалиста Игор Додон позвао је на „консолидацију свих снага које су против униониста и за независну Молдавију”. Притом је рекао:

         „Румуни су наши пријатељи и наши суседи. Ми поштујемо Румунију, али молимо и да се поштују независности целовитост Молдавије”.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари