КИРИЛ: Човечанству прети глобална јерес поклањања човеку и његовој користи

„ТО ЈЕ НОВО ИДОЛОПОКЛОНСТВО КОЈЕ ИЗБАЦУЈЕ БОГА ИЗ  ЉУДСКОГ ЖИВОТА И ЖИВОТА ДРУШТВА”

  • Патријарх Московски и целе Руси упозорио: „На превладавање ове савремене јереси, чије последице могу бити апокалиптични догађаји, Црква мора да усмери сну снагу своје заштите, своје речи и својих мисли. Ми морамо заштитити православље”

          ЈЕРЕС поклањања човеку је нова опасност кој прети човечанству јер је усмерена на истеривање Бога са Земље – упозорио је патријарх Московски и целе Руси Кирил.

         Обраћајући се верницима окупљеним у московском Храму Христа Спаситеља поводом дана Торжества православља, поглавар Руске православне цркве је нагласио и прецизирао:

         „Данас већ можемо да говоримо о глобалној јереси поклањања човеку. То је нова врста идолопоклонства које избацује Бога из људског живота. Никада ничег слично на планети није било”.

         Кирил је одмах додао: „На превладавање ове савремене јереси, чије последице могу бити апокалиптични догађаји, Црква мора да усмери сну снагу своје заштите, своје речи и својих мисли. Ми морамо заштитити православље”.

         Према патријарховим речима, у овом Новом времену су универзални критеријум истине постали човек и његова права, са истовременим избацивањем Бога из човековог живота и из живота друштва.

         „Ово је постало цео покрет. Прво је захватио Западну Европу и Америку, а потом и Русију” – нагласио је патријарх Кирил.

         Притом је поставио формално питање: дали је то лоше или добро када се у први план свега што се догађа у свету ставља искључиво корист појединца лишеног моралних, хришћанских заповести?

         Кирил је верницима у Храму испричао како је власт покушала да Бога истера из његове породице:

         „Моји први вероучитељи били су деда и отац. Обојица су допала затвора, али само зато што су одбили да издају Господа и Православну цркву. А данас се идеја о животу без Бога, која је кренула из атеистичке државе каква је био СССР, проширила по целом свету. Сада гледамо како се у многим просперитетним земљама законима гарантује право појединца на сваку врсту избора, чак и најгрешнијег. И оног који се разилази са Божјим словом, са самим појмом светости и поимањем Бога”.

         Кирил је позвао вернике да „иду у свет и проповедају истинске вредности”.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари