Камерон сад плаши Британце да ће „развод брака” са ЕУ трајати дуже од десет година

ПРИСТАЛИЦЕ ИЗЛАСКА ИЗ ЕУ УВЕРЕНЕ ДА ЋЕ СВЕ БИТИ МНОГО ПРОСТИЈЕ И МНОГО КРАЋЕ

Дејвид Камерон

         БРИТАНСКИ премијер Дејвид Камерон наставља да плаши сународнике последицама изласка земље из Европске уније.

         Његова влада данас је поручила Британцима да ће излазак из ЕУ – уколико на референдуму 23. јуна победе евроскептици – трајати наредних десет, а можда и више година. Овоме је придодала упозорење да ће то имати „негативне економске последице”.

         „Можда ће за све бити потребно и више од десет година. Јер, прво ће морати да се преговара о нашем иступању из ЕУ, затим о нашим будућим односима са ЕУ, а потом – и о нашим трговинским односима са  земљама изван Европске уније. То ће бити дуги период неизвесности који ће имати последице за британски бизнис” – наглашава се у саопштењу британске владе.

         Већина чланова Камероновог кабинета залаже се за останак Велике Британије у ЕУ. Већина, али не сви.

         Шест британских министара најавило је да ће агитовати за иступање земље из Европске уније. Што је такође симптоматично, данашњу изјаву сопствне владе назвали су „обичним застрашивањем бирача”.

         Шеф посланичке групе Камеронове (Конзервативне) партије – Крис Грејлинг – оценио је: „Откуд процена да ће нам бити потребна деценија да успоставимо нове трговинске односе? Ми од њих (осталих из ЕУ) купујемо знатно више него они од нас. Уколико брзо не закључимо уговоре о трговини – у опасности ће бити радна места у Баварској, Француској, Италији и Шпанији”.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари