МЕРКЕЛ: Нећу мењати курс, убеђена сам да поводом миграната идемо добрим путем

„ЗА МИГРАНТСКУ КРИЗУ ЈЕ ПОТРЕБНО ВРЕМЕ – ОВО ЈЕ ВАЖНА ФАЗА НЕМАЧКЕ ИСТОРИЈЕ”

  •  „Немам никакав план „Б” за миграциону кризу. Ствари код нас иду боље него што многи мисле. Моја обавеза и мој дуг је да помогнем да Европа нађе свој заједнички пут. Опет указујем на неприхватљивост једностраних мера и затварања националних граница унутар ЕУ. Управо тога се сада бојим: да ће један затворити границу, а други због тога страдати. То није моја Европа”

         НЕМАЧКОЈ канцеларки је - у интервјуу нацоналној телевизији ARD – било постављено питање: „Сматрате ли да је потребно да промените курс?”

         Ангела Меркел је одговорила овако: „Не. Зато што сам дубоко убеђена да је пут којим идемо добар и правилан. Ја немам никакав план „Б” за миграциону кризу. Ствари код нас иду боље него што многи мисле”.

         Меркелова је оштро критиковала последње нападе на прихватне центре за мигранте и антиимигрантске демонстрације у Саксонији. Назвала их је „одвратним и ужасним” и нагласила:

         „Љуско достојанство је неприкосновено. Ово важи и за мигранте. Такви инциденти се не могу ничим оправдати”.

         Канцеларка је признала да се у немачком друштву појачала поларизација. Па додала:

         „За решавање мигрантског проблема потребно је време. Схватам због чега су многи наши људи нестрпљиви. Знам да је ово тежак пут. Али, ово је веома важна фаза наше историје. Ми овај проблем морамо решавати тако да сачувамо свој систем вредности”.

         Поновила је да затварање граница не сматра решењем и додала да у решавању мигрантске кризе води рачуна и о очувању слоге у Европској унији.

         Открила је да не одустаје од плана ЕУ-Турска и да је решење у смањењу најезде избеглица: „Ја се борим за тај пут”.

         Посебно је истакла да ЕУ не сме на цедилу оставити Грчку и подвукла:

         „Нисмо се борили да Грчка остане у еврозон да бисмо је сада – а има ионако много проблема – препустили самој себи. Опет указујем на неприхватљивост једностраних мера и затварања националних граница унутар ЕУ. Управо тога се сада бојим: да ће један затворити границу, а други због тога страдати. То није моја Европа”.

         У наставку је рекла да својом обавезом сматра тражење заједничког европског пута „у светлу миграционе кризе”:

         „Моја обавеза и мој дуг је да помогнем да Европа нађе свој заједнички пут”.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари